Lösningar. Norra Sidans panel med poliser och ungdomar är överens om att kravaller och skadegörelse måste få ett slut. Men de är inte eniga om orsakerna till oroligteterna och hur problemen ska lösas. Foto: Rouzbeh Djalaie

Hur stoppar man stenkastning och bilbränder?

Bilbränder och stenkastning mot polisen. Beror det på kriminalitet och kan lösas med fler poliser eller beror det på arbetslöshet, dåliga skolor och kräver politiska insatser? Ungdomar och poliserna i Norra Sidans panel var inte helt överens om krvallernas orsaker och lösningar.


När jag som polis rycker ut hit för att göra mitt jobb, till exempel stoppa ett lägenhetsbråk eller hitta ett barn som har försvunnit så händer det ofta att grupper med unga stör arbetet, skriker glåpord eller i värsta fall kastar sten. Och det är väldigt frustrerande och tråkigt.

Det berättar Martin Marmgren som jobbar som utryckningspolis i bland annat Järva. Att kriminella gäng hatar polisen förstår han. De vill inte ha poliser i närheten som stör deras verksamhet, menar han.
– Men jag har svårt att förstå att andra unga anammar kriminellas syn på polisen, säger han.

Sätter agendan
Martin Marmgren menar att de yrkeskriminella har fått fäste i en del förorter och att de lyckas sätta agendan bland en del ungdomar för vad som är rätt och fel.
– Då är det viktigt med polisnärvaro och att alla goda krafter jobbar ihop för tryggheten, säger han.

Rami Al Khamisi, 22årig juridikstuderande från Husby, är aktiv i ungdomsorganisationen Megafonen.
Han tycker inte att kravallerna har med kriminalitet att göra. Han menar att det är uttryck för ungdomarnas frustration över sin livssituation.

Lösningen är inte hög polisnärvaro och fler vakter. Han vill se en politik som löser ”de strukturella problemen”.
– Och kriminalitet finns av en anledning. Det är de sociala och ekonomiska orsakerna som måste bekämpas. Poliasens jobb har blivit att se till att orättvisorna fortsätter, säger Rami Al Khamisi.


”Felaktig bild”

Mikael Jansson från poliskontoret i Husby skakar på huvudet. Han menar att diskussionen borde handla om relationen mellan polisen och unga och hur den borde förbättras.
– Det du säger är politikerförakt och det betyder att du inte ens vill ha poliser här.

Martin Marmgren tycker att Rami AL Khamisis bild av polisen är helt felaktig
– Ditt resonemang bygger på ett vi-och-dem-tänkande som bara förstärker motsättningarna och skapar mera hat, säger.

– De unga hatar inte polisen. De hatar den situation de lever i, säger Amin Barkhadle från Rinkeby som jobbar som samhällsvägledare i Fagersta.

Rami Al Khamisi menar att segregationen skapa vi-och-de.
– Och där enskilda poliser hamnar i ett dem av flera orsaker


Beror på frustration

– Vi pratar om skolsystem som har kollapsat och inte klarar ge barn framtidsmöjligheter, centrum som töms på samhällsservice, trångboddhet. Ibland räcker det med ett litet övertramp från en polis för att deras frustration ska explodera, säger Amin Barkhadle.

– Men det finns ingen motsättning mellan polisarbete och sociala insatser. Jag tror också starkt på att vi måste bekämpa segregationen, utanförskapet och fattigdomen.
Som polis kan jag inte påverka socialt utanförskap men jag kan jobba för att skapa trygghet för de boende. Det är det polisen finns för. För de boende, säger Martin Marmgren.

Lokalkännedom viktigt
Ishi Ali är en av initiativtagarna till Rinkeby tactic team som arbetar för att förhindra oroligheter och fånga upp unga som är på glid in i kriminalitet. Han menar att problemet inte är att polisen kommer till Rinkeby utan hur de jobbar.

– De från det lokala poliskontoret lyckas göra ett bättre jobb. Andra extrainsatta poliser som kommer hit har ingen lokalkännedom. De vet inte vilka som brukar bråka med polisen och vilka som inte gör det. De pratar aldrig med de unga. Vi behöver inte fler poliser. Vi behöver poliser som tar av sig handskarna och skakar hand med oss unga, säger Ishi Ali.

Rouzbeh Djalaie
rouzbeh@norrasidan.se

Relaterad information

Hur kan vi få stopp på bilbränder och stenkastning?

Unga:
Rami Al Khamisi
Satsa på skolor, skapa jobb.
Utbilda unga i deras rättigheter.
Organisera ung-   domar politiskt.

Amin Barkhadle
Skapa trygghet genom att ordna samma förutsättningar för de i förorten som de i innerstan.

Ishi Ali
Låt de lokala poliserna möta unga. De har en relation.
Polisen borde bli bättre på att bemöta unga med respekt.

Lehat Khalid
Rusta upp och bygg fler bollplaner och ungdomsgårdar

Polismännen:
Martin Marmgren
Ta itu med de dåliga skolorna och ungdomsarbetslösheten.
Jobba med ungdomarnas felaktiga attityd mot polisen.
Jobba ihop med goda krafter i området för att bekämpa kriminalitet.

Mikael Jansson
Stöd polisen i deras arbete mot kriminella som skapar otrygghet för alla.

Thomas
Fler unga med civilkurage som säger ifrån mot de kriminella gängen.
Låt inte 1%, de kriminella, ta över hela samhället.

Visa merVisa mindre