Zeina gick från hobbykock till tv-profil

Sollentunabon Zeina Mourtadas matresa liknar ingen annans. Det som började med en Facebookgrupp för matentusiaster har på fyra år utvecklats till en prisbelönt blogg, en egen kokbok och nu i höst en medverkan i SVT:s nya satsning ”Timjan, Tupp & Tårta”. – Ibland måste jag nypa mig själv i armen. Jag har hittat ett sätt att jobba med det jag älskar och det känns helt otroligt, säger hon.

  • Publicerad 11:12, 7 sep 2018

Zeina Mourtadas matresa börjar hemma i sina föräldrars kök.

Som liten var hon ofta med och hjälpte mamma i köket och ett intresse för matlagning väcktes tidigt.

– Mina föräldrar har alltid varit noga med att man ska äta hemlagat. Det fanns mycket matglädje, något som har haft stor inverkan på mig, säger hon.

När det sedan var dags att flytta hemifrån dröjde det inte länge innan hon började sakna mamma och pappas mat från Mellanöstern.

Hon ville laga den själv, men att veta hur hon skulle gå till väga var lättare sagt än gjort.

– Jag kunde bara hitta recepten på arabiska så jag ringde till mina föräldrar hela tiden och försökte sedan att återskapa rätterna själv.

Matlagningen blev en hobby, men inte mycket mer än så.

Startade en matblogg

Under sin mammaledighet bestämde sig Zeina för att skaffa Facebook.

Hon kände snabbt att det saknades ett forum där människor kunde dela med sig av matinspiration till varandra så hon skapade gruppen ”Mat & bak – Recept från hela världen”, mest som en kul grej.

Gruppen växte snabbt och många blev nyfikna på rätterna som Zeina visade upp. Snart kom förfrågningar om att få ta del av recepten.

I och med att intresset verkade stort bestämde hon sig för att samla alla på en blogg.

”Zeinas Kitchen” fick den heta, men någon bloggare planerade hon aldrig att bli – hon pluggade ju Komvux och skulle äntligen läsa upp sina betyg.

– Det var väldigt fula bilder, tagna med en trasig mobil. Jag var ju en fattig student.

Årets matblogg

Men plötsligt tog det fart. Bloggen växte rekordsnabbt och mailen började trilla in. Från ingenstans hade hon fått tusentals besökare i veckan.

Och ett halvår senare kom nästa överraskning: Zeina hade blivit nominerad till Årets matbloggare.

– De andra var proffsbloggare – och så var det jag. Jag minns att de blev fundersamma. ”Vem är det här?”, säger hon och skrattar.

Tävligen vann hon – med över 50 procent av rösterna.

– Det var då jag förstod att jag har någonting som folk har efterfrågat. Ska jag gå tillbaka till att plugga eller faktiskt satsa på det här? Jag tog ett beslut: jag måste tro på mig själv och se mig som en professionell matbloggare.

Aktuell i tv

Sedan dess har det rullat på. I veckan släppte hon sin första kokbok och under hösten är hon aktuell i SVT:s nya satsning ”Timjan, Tupp & Tårta” – ett lärande matlagningsprogram där fem olika matprofiler lär ut sina bästa knep och rätter.

I varje avsnitt presenteras ett smaktema som deltagarna sedan tolkar. Zeinas uppgift är att lära tv-tittarna om vegetarisk mat.

– Ibland måste jag nypa mig själv i armen. Jag har hittat ett sätt att jobba med det jag älskar och det känns helt otroligt, säger hon.

Var matlagningen tar henne härnäst återstår att se, men någon egen restaurang lär det inte bli – iallafall inte än på ett tag.

– Att stressa på restaurang är inget för mig. Man måste hinna ha ett privatliv också.

Ibland måste jag nypa mig själv i armen. Jag har hittat ett sätt att jobba med det jag älskar och det känns helt otroligt.

Zeina Mourtada, professionell matbloggare

Däremot skulle hon gärna kunna gå tillbaka till jobbet hon hade innan allt tog fart: som lärare.

– Jag jobbade på Fryshusets grundskola i Husby och höll matkurser. Det är det bästa jag gjort, men jag var tvungen att ta en paus för att hinna med allt.

Hur är det då att bo i Sollentuna som professionell matbloggare? Fantastiskt, om du frågar Zeina.

– Det är underbart att bo här. Utbudet är fantastiskt! I Sollentuna centrum finns en asiatisk livsmedelsbutik som heter Thailaan som har allt jag behöver. På Malmvägen finns Sollentuna Matcenter och Sollentuna Gross där de har produkter från mellanöstern och Afrika. För mig som lagar mat från hela världen är det perfekt.

Fakta

Om Zeina

Namn: Zeina Mourtada

Ålder: 36 år

Boende: Porsvägen i Sollentuna.

Sysselsättning: Driver den populära matbloggen Zeinas kitchen och modererar Facebookgruppen ”Mat & bak – Recept från hela världen” som har närmare 50.000 medlemmar.

I höst är hon aktuell i SVT:s matlagningsprogram ”Timjan, Tupp & Tårta” samt med kokboken ”Zeinas kitchen: Recept från Mellanöstern”.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skarp kritik mot covidvården på äldreboenden

Nyheter Läget i Region Stockholm extra allvarligt enligt stor granskning Äldre i Region Stockholm som drabbades av covid-19 på sina äldreboenden och avled fick inte rätt vård och behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg.onsdag 25/11 17:00

Gängledare gripen för mordförsök

Nyheter Mordförsök i våras En man som polisen anser vara i ledarskiktet i ett nätverk i södra Stockholm har gripits.onsdag 25/11 13:37