Zandra vet inte vilka hon får på besök

Söderortsbon Zandra Funelids lägenhet blir finkrog för en kväll. Då flyttar restaurangen Luzette in i hennes hem. – Det blir spännande att se vilka gäster som kommer, säger Zandra.

  • Publicerad 17:45, 9 maj 2016

Zandra Funelids lägenhet i Midsommarkransen mäter 50 kvadratmeter, men känns ändå öppen och rymlig. Tur är väl det, för på kvällen den 19 maj ska Zandra få besök av sammanlagt 24 kroggäster, uppdelade på två sittningar. Då förvandlas nämligen hennes lägenhet till restaurang. Det är brasseriet Luzette, som finns på Stockholms centralstation, som flyttar in i hennes hem.

– Kocken som ska laga maten var här och kollade in min lägenhet i går. Han tyckte att det kändes bra. De kommer att bygga upp en disk här, och ställa in två bord. De tar även med en karaktäristisk lampa från krogen, säger Zandra.

Det är det kommunala bolaget Stockholm gas som står bakom experimentet tillsammans med Stockholmskrogen. Zandra Funelid kom med genom en annons, där man sökte värdar och värdinnor till Hemma hos-projektet. Hon spelade in en film på sig själv, och blev utvald.

– Jag gillar att synas, och är väldigt social. Ja, du hör ju hur mycket jag pratar hela tiden, säger Zandra och skrattar.

Hon tycker även om att laga mat.

– Jag lagade mycket mat när jag var i tonåren och bodde hemma. Det var standard att jag hade middagen klar när familjen kom hem. Det blev mycket vegetariskt, för min mamma är vegetarian, mycket rotfrukter och fetaost, berättar Zandra.

I veckan öppnar bokningssajten på Stockholm gas där privatpersoner kan anmäla sitt intresse och motivera varför de vill käka restaurangmat i ett hem. Zandra Funelid tycker att det känns spännande att se vilka som dyker upp.

– Det blir kul att träffa nya människor. Hoppas det inte kommer någon jag redan känner, skojar hon.