Xet-museet håller på att förändras. Museet ska berätta mer om konstnärens liv och produktion. Foto: Pekka Pääkkö

Xet-museet blir busigare

Museet för Botkyrkas mest kände konstnär, Sven ”Xet” Erixson, håller på att få ett lyft. – Det är på tiden. Museet måste nå nya Botkyrkabor och nya generationer, säger Leif Magnusson från Xet-sällskapet.

  • Publicerad 18:35, 31 aug 2014

Tumbafödde Sven Xet Erixsons museum i Botkyrka konsthall är öppet som vanligt. Samtidigt har Xet-sällskapet påbörjat renoveringen som ska stå klar den 23 november. Tanken är besökarna på ett roligt sätt ska få större inblick i Sven Xet Erixsons liv och produktion. Redan nu finns en del personliga saker på plats. Bland annat en målarhurts där konstnären förvarade färger, en pall, palett och ett staffli.

– Det ska kännas som att Xet precis lämnat rummet, säger Leif Magnusson som är ordförande i Xet-sällskapet.

På museet finns nu också ett målat skåp som Tumbasonen och hans fru hade i sin villa i Saltsjöbaden, där han slutligen hamnade efter att ha flyttat ifrån Tumba i ung­domen, och en väggklocka från föräldrahemmet i Tumba.

Museet har tidigare använt sig av en ganska traditionell hängning, men nu kommer en vägg i en del av utställningssalen att få massor av verk.

– Vi ska hänga lite mer busigt, säger Leif Magnusson.

I mitten av allt kommer en majestätisk skiss som föreställer hans fru Ingeborg Erixon att hänga. Skissen använde Xet när han gjorde fresken ”Liv, död, liv” i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården år 1937.

Förutom ett nytt uttryck innebär det nya sättet att hänga i rummet att besökarna får se fler verk av konstnären. Museet förfogar över många verk som inte kommer ut till allmän beskådan.

– Vi har väl en 200 verk i samlingen, säger Leif Magnusson.

Lagom till invigningen kommer museet även att stoltsera med en ny modern hemsida, där arkivet kommer att finnas tillgängligt.

– Om du är intresserad av vad Xet gjorde 1943 så ska du kunna söka på 1943 och få fram allt som finns om honom det året. Genom ett arbetsmarknadsprojekt digitaliseras all text och alla bilder som finns i vårt arkiv.

Fakta

Sven Erixson föddes i Tumba

Xet föddes 1899 i Tumba och dog 1979 i Saltsjöbaden.

Han jobbade med många olika uttryck. Mestadels gjorde han stafflikonst och grafik, men också en rad stora monumentalverk.

Xet formgav även konstglas åt Kosta samt gjorde bok­omslag, affischer, illustrationer och teaterdekor.

Visa merVisa mindre