Vilgot spelar huvudrollen i ny vikingafilm

Under en pianolektion på Kulturskolan upptäcktes Vilgot Hedtjärns skådespelartalang. Nu förverkligar 13-åringen från Stora Essingen en dröm och spelar huvudrollen i filmen Halvdan Viking. – Inspelningen var jättehäftig, säger Vilgot Hedtjärn.

  • Publicerad 08:30, 23 okt 2018

Det är en tung rollista i den nya vikingafilmen. Här finns Peter Haber, Claes Månsson, Torkel Petterson, Ellen Jelinek och Emma Knyckare för att nämna några.

Men huvudrollen, som Halvdan Viking i filmen med samma namn, spelas av 13-årige Vilgot Hedtjärn från Stora Essingen.

– Vi spelade in i en skog där man byggt upp en hel vikingaby. Många filmer animeras men här gjordes allting på riktigt vilket var häftigt, berättar Vilgot Hedtjärn.

Vilgot Hedtjärn (Halvdan), Peter Haber (smeden Björn). Press/Stillbildsfotograf: Anders Nicander

Upptäcktes under en pianolektion

Inspelningen utanför Trollhättan genomfördes i slutet på förra sommaren.

– Strax innan jag fick rollen hade jag kollat mycket på behind the scenes från Harry Potter-filmerna och det verkade vara drömlivet, att vara ifrån skolan och spela in film hela dagarna. Det kändes overkligt när jag själv fick chansen, säger Vilgot Hedtjärn.

Hans talang för skådespeleri uppmärksammades av Catrin Wideryd, som höll i castingen av barnskådespelarna, i samband med en pianolektion på Kulturskolan.

– Hon sa att jag hade sådan inlevelse när jag spelade piano och frågade om jag ville söka en skådespelarroll. Jag gick på audition och sen kom jag in, säger Vilgot.

Vilgot Hedtjärn drömmer om att spela hjälteroller. Press/Stillbildsfotograf: Anders Nicander

Drömmer om Hollywood

Halvdan Viking beskrivs som ett familjeäventyr och handlar om två vikingabyar, Västbyn och Östbyn, som ligger i fejd med varandra. Därför blir det komplicerat när Halvdan Viking från Östbyn blir vän med Meia (spelad av Ellinea Siambalis) från Västbyn.

– Det första mina kompisar frågade var om jag skulle pussa någon i filmen. Det var det som folk var jättehajpade över, säger Vilgot och skrattar.

Är drömmen att fortsätta som skådespelare?

– Ja, verkligen. Jag funderar på att söka till något mer men jag har väntat lite för nu blir det mycket intervjuer och så med den här filmen. Den stora drömmen är att få spela hjälteroller i Hollywood.