Allsångarna i Tuben och femteklassare från Adolf Fredrik repeterar för fullt i vår. Foto: Christian Lärk

Unga och gamla röster hyllar Farsta på scenen

Nils-Ivar Lindström, 92, skrev en hyllning till Farsta. Nu repeterar han låten ihop med femteklassare från Adolf Fredriks musikklasser. I höst blir det gemensam konsert.

  • Publicerad 05:30, 8 maj 2019

Det är fredag förmiddag och fullt hus i aktivitetshuset Tuben i Farsta centrum. Ett stort gäng pensionärer sjunger upp, ackompanjerade av ett digitalt piano. Vid deras sida står killar och tjejer i klass 5H i Adolf Fredriks musikklasser.

Det är dags för repetition – och ett ovanligt möte mellan unga och gamla sångare.

– Det är jätteroligt. Barnen sjunger som gudar, och samarbete mellan unga och äldre är trevligt, säger Solveig Lexander.

Ann Bergman och Solveig Lexander är vänner sedan 1970-talet, och sångare i Tuben.  Foto: Christian Lärk

Hon är en av cirka 50 pensionärer som träffas i Tuben en gång i veckan, för att sjunga. Uppträder gör de också ibland, under namnet Tuben Singers. I september är det dags för ännu en konsert (datum ej spikat). Den blir unik. Tuben Singers får nämligen sällskap av två femteklasser från Adolf Fredriks musikklasser på scenen.

Spännande, tycker 12-åriga Rebecca Archenti.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan att sjunga, jag uttrycker mig genom sång både när jag är ledsen och glad. Jag har inte sjungit med äldre förut, så det är roligt! Deras röster låter annorlunda än våra, eftersom de är äldre, säger hon.

Det är roligt och annorlunda att sjunga tillsammans med pensionärerna, tycker femteklassaren Rebecca Archenti. Foto: Christian Lärk

När hon och klasskompisarna sjunger ”Nu grönskar det i dalens famn” och ”Himlen vitblå välver” lyssnar de äldre nästan andäktigt. Sedan är det dags att sjunga tillsammans. ”Farsta har det mesta” heter låten. Melodin är ”Stockholm i mitt hjärta”, känd från Allsång på Skansen. Texten har 92-årige Farstabon Nils-Ivar Lindström skrivit.

– Jag har bott här sedan 1957 och tyckte att Farsta behöver en egen sång. Så jag skrev den här texten och sjöng den vid Farsta gård på Svenska flaggans dag för ett par år sedan, berättar han.

Nils-Ivar Lindström tycker om att skriva egna texter till sånger och är författare till ”Farsta har det mesta”.  Foto: Christin Lärk

”Farsta har det mesta” fångar Farstas långa historia – från forntidens fejder till moderna tiders rivningar och nybyggen – och slår ett slag för att grönskan och naturen ska bevaras. Den är en av de sånger som äldre och yngre ska sjunga tillsammans vid höstens konsert.

Och den verkar falla barnen i smaken.

– Jag gillar sången om Farsta! Jag känner igen flera av gatorna i den, säger Filippa Lindstrand och får medhåll av entusiastiska kompisar.

Hannes Hellgren, samordnare för seniorverksamheten vid Tuben, lyssnar nöjt under repetitionen.

– Jag brinner för att föra samman generationer, och vill ta vara på all kunskap och livserfarenhet som äldre har. Genom det här projektet får äldre och yngre lära sig sånger av varandra , säger han.

”Jag försöker alltid tänka i nya banor i mitt arbete på Tuben”, säger Hannes Hellgren, samordnare för seniorverksamheten. Foto: Christian Lärk

Musikläraren Anna Cederberg-Orreteg ackompanjerar sångarna på ett digitalt piano.  Foto: Christian Lärk

”Det är fantastiskt att få sjunga med sådana proffs som de här barnen”, säger Olle Myte (till höger).  Foto: Christian Lärk

Fakta

Repetitioner i vår – konsert i höst

Klass 5H och FG från Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser repeterar tillsammans med seniorverksamhetens allsångare i aktivitetshuset Tuben, under våren.

I september blir det gemensam konsert i Farsta grundskola, på Farstavägen 118. Datumet är inte klart än.

Syftet med projektet är att skapa möten över generationsgränserna, genom musiken. För Adolf Fredriks musikklasser är projektet också ett sätt att verka i närområdet.

Konserten ingår i skolans satsning på AFterwork-konserter, som startade detta läsår. De ges en torsdag i månaden, kl 17.30-18.15 och har fri entré. Vårens sista konsert äger rum torsdag den 9 maj, då årskurs 4 möter kören VoNo.

Visa merVisa mindre