Malte Wallin, fjortonårig konstnär har sin första utställning i Kummelby kyrka. Foto: Läsarbild Privat

Ung konstnär vill rita framtidens lyxvillor

Ett hundratal personer har hittat till vernissagen men än är det en gäst som fjortonåriga Malte Wallin saknar: sin bildlärare.

  • Publicerad 05:54, 30 maj 2018

Hallå där Malte Wallin. Du har precis haft din första vernissagen för en helt egen kostutställning, hur känns det?

– Jag det var roligt att ha sin första vernissage. Det kom ganska många människor, några jag kände och några som kände min mamma genom kyrkan.

Vad brukar du måla?

Jag vill bli arkitekt men konsten kan vara ett sätt att hålla uppe pensionen.

Malte Wallin, fjortonårig konstnär

– Jag målar mycket landskap, stilleben och gamla hus. Jag gillar gammeldags motiv för jag tycker att det blir snyggare i målningarna.

När började du måla?

– Jag har ritat och tecknat så länge jag har levt men det var för ett år sen jag började måla med akryl. Jag skulle ge en tavla i present till till min gudmor. Det var roligt att måla med akryl, det känns som att jag är ett steg närmre att bli en riktig konstnär.

Är det drömmen att kunna försörja dig som konstnär?

– Nej, jag vill bli arkitekt. Men sen när jag går i pension kan det vara roligt att göra något som jag hade skills som när jag var liten. Det kan vara ett sätt att hålle uppe pensionen när jag är 75, 80 år.

Varför vill du bli arkitekt?

– En av anledningarna är så klart att jag vill bli framgångsrik och tjäna pengar. Men sen gillar jag inte hur svenska lyxvillor ser ut. Jag såg en bild på Sveriges näst lyxigaste villa och den var jätteful. Jag vill att det ska mer modernt ut, svart, vitt, glas och svåra vinklar.

Jag gillar inte hur svenska lyxvillor ser ut.

Malte Wallin, fjortonårig konstnär

 

Hur känns det att så många har velat köpa dina målningar och komma på din utställning?

– jag blir väldigt glad för att min konst gör skillnad, att det inte bara är något som en treåring skulle ha kunnat rita. Men jag hoppas att min bildlärare kommer och ser min utställning. hon har till 19 juni på sig.

Vad ska du göra för pengarna du får in på målningarna?

– Köpa mer färg, kanske ett dataspel och skänka en del till barncancerfonden.

Fakta

Youtuber och konstnär

Namn: Malte Wallin

Ålder: 14 år

Aktuell: Utställning i Kummelby kyrka till 19 juni.

Bor: Viby

Skola: Tegelhaggskolan

Intressen: Spela data. ”Jag har ett youtubekonto med 350 följare. Det är en gamingkanal”

Favoritställe i Sollentuna: ”Jag tycker alltid det är roligt att käka kebab på Viby pizzeria. Edsviken och Edsbergs slott är också fint men där är jag mest på nyårsafton.”

Favoritkonstnär: Kevin Hill. Han har 200 000 följare på Youtube. Han gör också landskap och har många hus i bilderna.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Blodbussen kommer till Arena Satelliten i dag och i morgon

Nyheter Det är viktigt att fortsätta ge blod även under Corona eftersom nivåerna i regionens blodlager är låga. Den 30 september–1 oktober kommer blodbussen till Arena Satelliten – så då har du möjlighet att...onsdag 30/9 7:40

I morgon hävs besöksförbudet på äldreboenden

Nyheter Det nationella besöksförbudet på äldreboenden tas bort från och med i morgon, den 1 oktober. Nu gäller det att tillsammans minska risken för smitta vid besök, förklarar Anna-Lena Johansson (L), vård-...onsdag 30/9 5:15

Grattis om du köpte lägenhet i Sollentuna 2015

Nyheter De senaste månaderna har priserna på bostäder, och på lägenheter i synnerhet, stått anmärkningsvärt stilla i Sollentuna. Men i lite längre perspektiv har prisutvecklingen varit tydligt gynnsam.tisdag 29/9 15:04