Ingen vet vad som väntar runt hörnet. Uje Brandelius gör en show om att han plötsligt fick lite bråttom i livet . Foto: Anna Z Ek

Uje Brandelius gör show om sin sjukdom

I fjol släppte Uje Brandelius skivan ”Spring Uje spring”, om hur livet kanske inte är så långt som han trott. Sex månader senare kom en brutal påminnelse om att han haft rätt. Nu gör han en föreställning om diagnosen som förändrat hans liv.

  • Publicerad 12:51, 28 okt 2016

När Uje Brandelius släppte sin senaste skiva ”Spring Uje spring”, var han osäker på om han ville turnera. Det var sångarens första soloskiva, en paus från bandet Doktor Kosmos som han spelat med i 25 år.

– Det är ändå ingen som kommer för att se mig i Ronneby, så jag bestämde mig för att spela flera gig på samma ställe i Stockholm istället. Dessutom har jag alltid gillat att mellansnacka, så jag tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att utveckla detta också.

Under planeringen av sin scenshow upptäckte Uje att hans vänsterhand inte funkade som den skulle. Särskilt inte när han spelade piano. Efter att ha gått till läkaren fick han beskedet att han hade Parkinson, en neurologisk sjukdom vars symptom, mycket kortfattat, innebär skakningar, stelhet och långsamma rörelser.

– Då blev jag såklart väldigt ledsen ett tag. Samtidigt blev det lite bråttom med vissa saker som jag vill göra, den här föreställningen till exempel, som såklart blivit ganska annorlunda efter att jag fick min diagnos.

Låtarna på skivan, med titlar som ”Här kommer livet och du fattar ingenting” och ”Marionett” som handlar om att vi egentligen inte alls styr över våra liv har nästan lite kuslig bäring i det som hände sex månader efter skivan släppts.

– Men föreställningen är ingen golgatavandring mot slutet. Utan ganska roligt om hur livets ”bucket-list” revideras. Dessutom hoppas jag kunna jobba till pensionen.

Han tar en sista klunk på sitt kaffe.
– Det är faktiskt bara tre veckor sedan jag började dricka kaffe, säger den 45-årige sångaren.

Spring Uje spring spelas som tio föreställningar på Stockholms improvisationsteater mellan 5 november och 8 december.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!