Tyresö är 12:e bästa kommunen att bo i för familjer. Foto: Mostphotos

Tyresö har blivit en bättre kommun att bo i

Med stormsteg klättrar Tyresö i årets rankning över bästa kommuner att bo i, det visar listan från nyhetsmagasinet Fokus. Det är även den 12:e bästa kommunen att bo i för familjer.

  • Publicerad 11:25, 31 maj 2018

Tyresö placerar sig 11 placeringar högre på listan över kommunerna där det är ”bäst” att bo i – i hela landet. Det visar nyhetsmagasinet Fokus rankning för 2018 jämfört med tidigare år. Stockholm toppar listan med samtliga kommuner i Sverige.

Listan baseras på fem variabler, där kommunerna rankas efter hur förutsättningarna är för att vara ung, äldre, ha familj, arbeta samt övriga levnadsstandarder. I den sistnämnda ingår bland annat medeltemperatur, huspriser och tillgång till internet och flyg.

Bäst att jobba i Stockholm

Stockholm är rankad etta i variabeln om att arbeta. Tyresö hamnar på plats 25. Här räknas bland annat tillgänglighet till arbete, andel högutbildade och mångfalden av yrken.

Vidare ligger Tyresö på plats 9 i övrig levnadsstandard. Stockholm på plats två tätt efter Malmö. Men de två topplaceringarna leder till en total förstaplacering för huvudstadskommunen.

Här trivs familjen

När det kommer till kommunen som är bäst att ha familj i, kniper grannkommunen Nacka första platsen. Tyresö hamnar ändå tätt efter på plats 12 i listan.

I kategorin räknas till exempel inkomst, arbetslöshet och slutbetyg för årskurs nio in.

När det kommer till bästa kommuner att vara ung i får Tyresö placering 69, och för äldre plats 52.

Övriga kommuner i Stockholms län som placerar sig topp-20 är Solna (6:a), Lidingö (11:a), Sundbyberg (12:a), Täby (13:e), Huddinge (16:e), Danderyd (18:e) och Sollentuna (20:e).

Totalt sett hamnade Tyresö på plats 22.

Noterbart är att Huddinge klättrat hela 27 platser jämfört med fjolårets ranking.

Så placerar sig alla kommuner i Stockholms län

På Fokus totala lista Bäst att bo. Förra årets placering inom parentes.

Källa: Fokus