Tullingebon som har 2 000 kaktusar

Tullingebon Mikael Eklund fastnade för formerna och färgerna. Nu är det 2 000 kaktusar sedan han läste boken som startade samlandet.

  • Publicerad 16:19, 17 feb 2017

En del driver han upp själv. Andra har han köpt under resor i utlandet. Tullingebon Mikael Eklund har en väldigt stor samling med kaktusar och på onsdag kommer han att visa upp sitt samlande i tv-programmet ”Outsiders” på Kanal 5.
– Lite nervös är jag. Jag kanske kommer att framställas som en idiot-tönt. Men jag får bjuda på min medverkan, vi är inte så många samlare i Sverige, säger han.
Hur många kaktusar det finns hemma har han tappat räkningen på. Men vännerna uppskattar antalet till över 2 000 berättar han. Antalet är dock inte någon form av rekord. Inte ens i Stockholmstrakten menar han.
– Det finns de som har ännu fler än mig, säger han.


”De” är medlemmarna i Nordiska Kaktussällskapet. I Stockholm finns en undergrupp som brukar ha möten hemma hos varandra där de utbyter kunskaper, frön, och sticklingar.
– Vi är väl ett 20-tal personer som kallar oss för ”Kaktusgänget”. Men vi släpper inte in vem som helst. Man ska ha ett djupt intresse, säger Mikael Eklund.
Ett 20-30 tal kaktusar har Mikael inne i huset. Resten står inne i ett växthus. På sommarhalvåret när kaktusarna blommar flyttar han ut många av dem i drivbänkar i trädgården.
– Det är något helt annat att se dem på sommaren när de blommar, säger han.
En av kaktusarna står på trappan året om.
– Den tål ner till 60 minusgrader. Det är en allmänt utbredd missuppfattning att kaktusar bara finns i öknen. Många finns också i djungeln. Och den här kaktusen växer i norra Kanada, förklarar han.

Tål svår kyla.

Mikael Eklund brukar åka till en kaktusmässa i Belgien för köpa kaktusar.

– Men jag reser också till andra handlare som finns. När jag började fanns ganska många handlare, men två tredjedelar har nog försvunnit. Nu har gubbarna gått ur tiden och de yngre vågar sig kanske inte på detta, för handlarna måste ligga ute med pengar i 2-3 år innan det blir några pengar, säger han.
Han menar att kaktusar har ett rykte om sig av att vara trista. Men Mikael Eklund vet något annat. Han minns när han läste i boken som startade samlandet för många år sedan.
– Jag fastnade för färgerna och formen. Jag fastnade som en sill på kroken kan man säga.