I helgen avgjordes Ortens bästa poet i Ungdomens hus - nu ska tävlingen läggas ned. Foto: Arkiv

Trots succén – Ortens bästa poet läggs ned

I helgen hölls landets största tävling i estradpoesi – Ortens bästa poet – i Rinkeby för fjärde året i rad. Men det kan också ha varit den sista gången. Nu meddelas att arrangemanget läggs ned.

  • Publicerad 11:30, 18 dec 2018

Ungdomens hus i Rinkeby var fullt av publik när den populära poesitävlingen – som ska lyfta fram berättelser från svenska förorter – avgjordes i söndags. Den individuella klassen vanns av 19-åriga Farhiya Feysal från Linköping, och i lagtävlingen segrade lag Västerort, bestående av Ahmed Hassano, Yusuf Hussein, Mehdi Mohamed, och Daniel Aslan – hemmahörande i Rinkeby, Akalla och Rissne.

Men efter tävlingen meddelade arrangörerna från scenen att tävlingen läggs ner. Som orsak angavs dels brist på pengar, dels att man upplever sig motarbetade av lokala politiker och tjänstemän, skriver Dagens Nyheter.

– Det är ett definitivt besked att vi inte kör nästa år, även om vi efter finalen har fått jättefin respons. Alla säger att de vill bidra. Ekonomin är en sak men också att vi inte kan jobba under de här förutsättningarna hur länge som helst, säger Bipasha Huq, ordförande i den arrangerade föreningen Förenade förorter, till tidningen.

Enligt henne har stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista knappt velat ha kontakt med föreningen, och inte genomfört åtgärder som de kommit överens om på förhand.

Susanne Tengberg, avdelningschef på stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista, säger till SR:s Kulturnytt att hon beklagar att tävlingen läggs ner. Hon säger att stadsdelsförvaltningen har varit angelägna om att tävlingen skulle bli av och bland annat låtit dem använda Ungdomens hus i Rinkeby kostnadsfritt.

Det har också funnits kritik mot agerandet från polis och ordningsvakter vid Rinkebys t-banestation i samband med arrangemanget. Från polishåll förklaras den höga närvaron med en pågående insats mot ökande brottslighet på platsen.