Linnéa Andrée är bibliotekarie på Lidingö stadsbibliotek. Foto: Stefan Källstigen

Trollbindande höstläsning från bibblan runt knuten

Nog är väl hösten berättelsernas tid? Nu passar det perfekt att krypa upp i fåtöljen framför sin imaginära brasa och drömma sig bort med trollbindande läsning. Men finns det sagor för vuxna? Jag har plockat bland hyllorna och hittat tre berättelser om mörker och ljus, långt från disk och förishämtningar.

  • Publicerad 15:50, 31 okt 2018

The bloody chamber and other stories av Angela Carter

Ofta är jag för lat för att läsa på engelska men den här lilla juvelen innehållandes nytolkningar av klassiska sagor är absolut värd en ansträngning. Carter själv ville inte kännas vid uttrycket ”vuxna sagor” utan istället dra fram de klassiska berättelsernas underliggande mening, men underhållande och lättillgängligt är det likväl.

The bloody chamber hittar du bland Engelska romaner och noveller.

Kvinnan i svart av Susan Hill

En av skräckens klassiker bjuder dig att slå dig ner vid brasan bredvid den åldrige advokaten Arthur Kipps, som har en blodisande historia att berätta. I sin ungdom fick han i uppdrag att få ordning på ett dödsbo i en avlägsen liten stad på landsbygden, men här ruvar en ondskefull hemlighet. När du ändå står vid skräckhyllan, passa på att ta en titt på Hills andra korta spökhistorier som står alldeles bredvid. De är ännu inte översatta till svenska men innehåller en god dos dimmiga höstnätter och förtroligt berättande vid eldstaden.

Kvinnan i svart hittar du i vår Skräckhylla.

Kärlekens magiska regler av Alice Hoffman

Sist ut har vi en helt nyutkommen bok som märkligt nog verkar flyga under radarn hos oss. De tre tonåriga syskonen Owens lever i New York på 60-talet och har en del minst sagt märkliga förmågor. Dessutom har deras mor satt upp en lång rad regler att följa, bland annat får de inte har något med katter eller kråkor att göra, bära svart eller läsa böcker om magi. Men framförallt får de inte bli förälskade. Efter ett besök hos mostern Isabelle börjar sanningen om släkten Owens och dess förbannelse krypa fram.

Kärlekens magiska regler hittar du i hyllan för Romaner och noveller.

Tipsat av Linnéa Andrée