Framåtanda. Vi har frågat de som vet om vad vi kommer att älska 2018.

Trendspaning: Det här är hetast 2018

Nytt år! Nya trender! Här har du rubbet som vi kommer att pyssla med 2018.

  • Publicerad 10:00, 28 dec 2017

MUSIK

Tina Mehrafzoon, ”Musikguiden i P3”

– Latinovibbarna i pop håller i sig. Hiphopen lär dominera listorna och emo-rapen bubblar upp ordentligt, som Xxxtentacion och Lil Uzi Vert. Förhoppningsvis lyssnar alla på riktiga popdängor från finska Alma och norska Sigrid. Det svenska musikundret har fått konkurrens från dessa två orädda och helt fantastiska unga talanger. Om vi kommer att dansa 2018? Svar ja! Annars är det bara att dra på ”Despacito” en omgång till.

Tina Mehrafzoon. Foto: Martina Holmberg

DAMMODE

Nina Campioni, modejournalist och författare

– Mycket följer med in i 2018. Rött, rosa, fransar och mörk denim är stort i vår. Nytt och kul blir den vita power-suiten. Kostymen har fått ett genombrott under 2017 och nu får vi gärna klä den i vitt. Förutom röda toner så exploderar regnbågsmönster. Alla färger är tillåtna, gärna tillsammans. En färg som sticker ut är lavendel. Fransarna får sällskap av fjädrar.

– Den djupa urringningen får stå tillbaka mot en fyrkantig dito och axlarna står i fokus. Gärna puffade. Modet drar åt det hållbara, allt från lyocell och fejkläder till gummi och trä. Två trender som jag längtat efter är magväskan och det klassiska vita 90-talslinnet. 

Nina Campioni. Foto: Johan Lygrell

HERRMODE

Johan Magnusson, modeskribent och redaktör på Scandinavian man

– Byxsiluetten i fokus. Efter flera år med mörka tajta stretchjeans är det jeans och kostymbyxor i lösare passform det du ska bära för att vara rätt. Hur vida du vill ha dem är upp till hur modig du är. Och, du kan vara lugn – det blir ingen revival för bootcutjeansen (ännu). På överkroppen släpper vi 90-talsreferenser. Istället flirtar vi med 70- och 80-talet och årets mönster kan bli storrutigt. På samma nostalgitema fylls butikerna av kortärmade skjortor. Hawaiiskjortan kommer tillbaka och bowlingskjortan kan att bli sommarens trendigaste plagg. 

– På fötterna förutspår jag att Nike fortsätter göra rätt och klassiska modeller från Converse och Vans är tillbaka. Vi tillåter oss att vara lite lekfulla med grova sulor, klumpiga siluetter – besök Eytys butik på Norrlandsgatan för referens.

– Vad vi inte ska bära? Den slimmade kostymen kan hänga kvar i garderoben och istället för en väldigt kort kavaj kan du börja bära helt medvetet för korta byxor, för en look som ligger bra i tiden. Och jag uppmanar inte att att köpa äkta päls. Men i miljömedvetna tider är det anmärkningsvärt att vi köper fuskpäls som sällan förr – ett av de mest resurskrävande plaggen att producera.

Johan Magnusson Foto: Pär Olsson

RELATIONER OCH SOCIALA MEDIER

Emilie Roslund, @arstavägen79 på Insta­gram och dejtingpodden ”Singel­rådet”

– Par i 30-, 40-årsåldern blir mer öppna för att släppa in en till person. I dejting­apparna kan man nu se många par som efterlyser trekanter. Sedan hoppas jag att fler som inte trivs i sin relation gör slut. Slösa ingen tid på att försöka väcka liv i något dött! I sociala medier har det dykt upp appar där man enkelt kan retuschera sig själv. Jag tror tyvärr att det kommer bli vanligare att förminska midjan eller fixa slätare hy innan man lägger upp en bild.NER OCH SOCIALA MEDIER

Emilie Roslund. Foto: Justina Hüll/Bon

BÖCKER

Johanna Lundin, kulturbloggare

– Nästa år blir stort för den översatta litteraturen. Philip Pullman kommer med ”Boken om stoft: Lyrans färd”. Krysten Ritter debuterar med ”Rödridå”. Förlaget Lovereads, som fokuserar på översatt romance, ger ut sina första titlar. Bonniers ger ut flera prisbelönta titlar och stora snackisar: ”Ormen i Essex” (Sarah Perry), ”4321” (Paul Auster), ”Hunger” (Roxane Gay), ”En kort krönika om sju mord” (Marlon James). Dessutom skulle Bergman ha fyllt 100 år 2018. Det firas med 40 böcker, alltifrån opublicerat material till en monografi.

Johanna Lundin. Foto: Emelie Baiden

HUMOR

Elinor Svensson, komiker och program­ledare i ”Tankesmedjan i P3”

– Vi ska skratta mycket åt valet och allt däromkring. I alla fall kommer vi försöka skratta åt det, med blandad framgång. Så hoppas jag att standup fortsätter att växa. Till våren ska många av de bästa komikerna ut på soloturné – jag, till exempel!

– Alla borde nörda in sig i svensk standup och utforska olika nischer. Standup är som musik; det är få som inte gillar musik alls. De som tror att de inte gör det, kanske bara inte hittat den sorts musik de gillar än.

Elinor Svensson. Foto: Viktor Holm

TV-SERIER

Julia Skott, film- och tv-skribent

– Det tråkiga med trender är att de handlar om att sälja. Så om vi inte tröttnar på mörka historier och filmatiseringar av böcker och serietidningar så kommer det att fortsätta. Det är ett tag kvar tills det svänger. Det jag hoppas på är att fler förstår att kvinnor älskar smarta och udda serier. Och att vi får mer som ”The bold type”, ”Younger”, ”Jane the virgin”, eller ”Crazy ex-girlfriend”.

– Serier som kan ha mörka trådar men ändå är hoppfulla, vassa och kvinnofokuserade. Samt med kvinnor bakom kulisserna.

Julia Skott. Foto: Pontus Walck

KLUBB

Mahsa Khoshnood, dj

– Kreativitet och talang i dj-båset kommer att hajpas igen. Det har gått förlorat på många ställen, där samma trap-låtar mixas på repeat av samma personer kväll efter kväll. Snoozefesten är död 2018. Musiken rör sig bort från den kommersiella hiphopen, jag tror på elektroniskt. Sedan, som min kollega Evelina Nässén sa så bra: 2018 slutar manliga bokare marknadsföra klubbar där tjejer spelar som “Girls night“ i desperata försök att visa att de bokar jämställt – istället för att de facto göra det.

– Framtiden behöver “Girls night” lika lite som vi behöver ordet “kvinnlig” framför dj. Slutligen, det viktigaste och det jag hoppas få uppleva nästa år; en jämställd bransch utan sexuella trakasserier och övergrepp, och att gubbslem rensas bort!

Mahsa Khoshnood.

TATUERINGAR

Sabina Seifert, Victoria Sundqvist och Jessica Sörensson, Queendom

– Grafiska tatueringar, som mönster och mandalas tillsammans med minimalistiska illustrativa tatueringar, är i ropet och det kan vi vänta oss även under 2018.

– Vi hoppas att färgglatt och mer genomarbetade motiv ökar i popularitet. Sedan blir det mycket blackwork! Feta linjer och mycket svart med mörkare och kusligare motiv än tidigare.

Queendom: Sabina Seifert, Victoria Sundqvist och Jessica Sörensson. Foto: Maja Brand

DRYCK

Jimmy Dymott, prisbelönt bartender, nu på Tong

– Vi går mot en lekfullare attityd då bartenders och gäster kan grunden. Beställningar som för tio år sedan hade varit omöjliga är inget konstigt. Vi kan slappna av och ha kul igen. Skolan är över! Det kikas på 90-talet.

– Kreativa highballs, groggar, och klassiska fruktdrinkar är inte läskigt. Samtidigt finns det en rörelse för zero waste och kretsloppstänk. Att jobba med närproducerat och ekologiskt är kul men dyrt. Färger som blått, som var otänkbart förr, syns i drinkar på trendiga cocktailbarer. Sedan vill jag slå ett slag för sunkbaren/kvarterskrogen. Den är på stark ingång med billig öl och enkel mat för en bred publik. Alla bara vill ha kul när världen ser ut som den gör.

Jimmy Dymott. Foto: Andreas Enbuske

KONSERT

Johan Nordqvist, bokare på Fritz’s corner

– Jag tror på en mer nischad livekultur. Nu när alla går på större arenaspelningar kommer efterfrågan för det mindre och unika öka. Jag vill se fler eldsjälar som bokar sina favoritband.

– Varför inte en power violence-klubb? Det unika kommer också synas i valet av mer udda och speciella spelställen.

Johan Nordqvist. Foto: Kajsa Georgsson