Tre utflykter för dig som vill leta vrak – utan dyktuber

Det finns hundratals år av sjöfartshistoria på Östersjöns botten. Men du behöver inte vara dykare för att spana in skeppsvraken.

  • Publicerad 04:55, 21 jul 2019

1. Spana på vrak från land

Örlogsfartyget Grå Ulven ligger nära kajen på Kastellholmen. 2013 var vattnet riktigt lågt och man kunde se botten från land. Foto: Cathy Björk, Sjöhistoriska museet


Grå ulven/Örlogsfartyget på Kastellholmen
Kastellholmen, Stockholm

Utanför Kastellholmens västra kaj ligger ett vrak som tros vara Grå ulven, ett danskt skepp som erövrades av Sverige 1659. 2013 var vattennivån riktigt låg och i princip hela botten på det gamla örlogsfartyget syntes från land.

Ofta kan man delar av spanten (stommen man fäster skrovet på) sticka upp. Grå ulven byggdes 1642 och ska ha sjunkit. 1670. Vraket utanför Kastellholmen är ett örlogsfartyg och har troligtvis sänkts med sten för att bygga en tidigare bro till Skeppsholmen. 32 meter långt, 6 meter brett.


Aspö (Tidigare HMS Aspö)
Stora Värtan, Alholmsudd, Österåkers kommun

Örlogsfartyget HMS Aspö har lämnat åt sitt öde i Stora Värtan.

Minsvepare i Svenska flottan, sjösatt 1962. 44 meter lång, 7,5 meter bred. Såld 1991 till privatperson och sedan strandad och övergiven i Stora Värtan. Syns från stranden, båten och till och med på google maps.

https://mitti.se/nyheter/roslagens-havsbotten-full/

Idag är Aspö ett vrak i Stora Värtan, så här såg örlogsmannafartyget ut när det var i tjänst. Foto: Örlogsmannasällskapet


2. Ta båten till vraken


Med en fjärrstyrd undervattenfarkost (ROV) filmar Dykcharter vrak under båtutfärderna. Här på fimen syns vraket Bodekull utanför Dalarö. Foto: Dykcharter, Marcus Sundberg

Dalarö turistbyrå ordnar båtutflykter från kontoret på Odinsvägen till några av Stockholms mest berömda vrak: Dalarövraket, Riksäpplet, Saltskutan Anna Maria och Jutholmsvraket. Under turen får man se tidigare inspelade filmer från vraken. Utfärder 1 juli, 18 juli och 1 augusti 2019.

Dykcharter ordnar utflykter till Dalarö dykpark. Med en fjärrstyrd undervattensfarkost med kamera och VR-glasögon får resenärerna möjlighet att utforska vraket utan att hoppa i vattnet.


3. Snorkla vid vrak

Utanför Baldersnäs ligger ”Gertrud”. Pråmens spant (stommen man fäster skrovet på) finns kvar och sticker upp som revben från botten. Foto: Christian Lärk


”Gertrud”, Baldernäs, Värmdö kommun

Hon kallas Gertrud av lokalbefolkning men vad hennes ursprungliga namn var är okänt. En pråm som sänktes med sten när en lastbrygga skulle byggas i Baldersnäs på Ingarö i början av 1900-talet.

Där fanns en gruva som försåg Gustavsberg med fältspat och kvarts, öppnades troligtvis 1910 och gick i konkurs i början av 1920-talet. Delar av pråmen har plockats upp av dykare, resten ligger utanför återstoden av bryggan.

Obs! Att hitta parkering i Baldersnäs är inte lätt. Men bussen stannar 13 minuter från stranden.


M/S Lommen
Säbyholmsviken, Upplands-Bro kommun

Dykaren Jonas Öhman filmade vraket M/S Lommen utanför Ekeby i Upplands-Bro 2013. Det ligger grunt nog för snorkling, men vattnet kan vara rätt grumligt.

Utanför en båtklubb vid Ekeby ligger ett fartyg som sjönk 2005 och som är utmärkt med bojar. 21 meter långt. För att nå vraket krävs 240 meter ytsim. Vrakets grundaste delar ligger bara några decimeter under ytan.


 Klicka runt i kartan för att se var vraken ligger.