Tidigare bortglömda bilar auktionerades ut

Alla veteranbilar gick åt när den bortglömda samlingen auktionerades ut på Frölunda gård i Kungsängen. Men vissa var tvungna att skänkas bort. – Vid ett tillfälle fick en person 100 kronor bara för att transportera bort bilen, säger den tidigare ägaren Bernt Berggren.

  • Publicerad 16:00, 2 maj 2018

Solen sken i matta lackar när 23 veteranbilar ställdes ut på Frölunda gård i Kungsängen. De hade stått undangömda i en lada i ett fyrtiotal år, innan deras ägare Gunnar gick bort. Han testamenterade allt till barndomsvännen Bernt Berggren, som bestämde sig för att dra igång en bondauktion på plats. Detta tillsammans med Claes Johansson på tidskriften Klassiker, som var först att berätta om det spektakulära fyndet.

– Syftet var framförallt inte att tjäna pengar, utan att bli av med grejerna, säger Bernt Berggren.

Han berättar att intresserat var betydligt större än väntat. Man var till och med tvungna att sätta in två extra visningar inför auktionen den 21 april.

– Vi fick tillstånd utav gårdsägaren att parkera bilarna på ett gärde intill, säger han.

Bengt Öhman från Dalarna köpte två Peugeot 404, enligt tidskriften Klassiker.nu. Foto: Carl Legelius & Fredrik Nyblad.

Bilarna klubbades för allt från en tiokrona till 20 000.

– Vid ett tillfälle fick en person 100 kronor bara för att transportera bort bilen.

Dyrast blev en Volkswagen ”bubbla” från 51.

– Där blev det lite nerv under budgivningen, säger Claes Johansson som agerade auktionist för första gången i sitt liv.

En ovanlig tillställning

I Stockholmsområdet hör inte bondauktioner av detta slag till vanligheten. Claes Johansson berättar att nätauktioner tar över mer och mer.

– Får några år sedan skedde en berömd auktion med gamla lyxbilar som hittades i Frankrike. De gick för hur mycket som helst, men var i sämre skick än bilarna på vår auktion.

Han menar att det finns prestige i att få igång en bil man köpt för några enstaka kronor. Flera hundra människor var på plats, vissa för att fynda, andra bara för att ta del av de vackert åldrade veteranerna.

– En del hade kommit långt bort ifrån. Bland annat en norrman, någon från Hälsingland och även från Sundsvall, säger Claes Johansson.

Prisuppgång på bostadsrätter i Upplands-Bro

Största uppgången på 4 år. Under perioden oktober-december gick priserna på bostadsrätter i Upplands-Bro upp med 13 procent visar färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Det här är den största uppgången på fyra år,...tisdag 26/1 9:59

Godissugen rekryt ertappad

Värnpliktig bröt mot order – får varning. En av de värnpliktiga vid Livgardet i Kungsängen valde att trotsa ett beslut om karantän i november i fjol. Den värnpliktige lämnade sitt rum för att hämta godis hos en annan rekryt på förläggningen....måndag 25/1 14:39