Tasha 17k är precis i början av sin karriär, men har redan hundratusentals lyssningar på Spotify – och en egen tv-serie. Foto: Veronica Johansson

Tasha 17k rappar om svåra ämnen – får egen tv-serie

Hon började rappa som tolvåring, men det dröjde tills hon blev 17 innan hon vågade stå för det. Nu har Tasha17k fått en egen tv-serie på SVT.

  • Publicerad 05:00, 24 jan 2020

I flickrummet i Rinkeby började Natasha Kwick skriva låtar och rappa med sin bästa kompis som tolvåring. De drömde om att bli artister och att uppträda för tusentals i publiken.

Men på grund av rädsla för vad andra skulle tycka dröjde det till Natasha Kwick blev 17 år innan hon vågade lägga ut låtar på sociala medier.

– Då tänkte jag att de fick tycka vad de vill, men jag fick bara bra respons.

Egen tv-serie om sitt liv

Då föddes artisten Tasha17k. Två år senare har hon en manager, en producent, hundratusentals lyssningar på Spotify – och nu är hon aktuell med en egen tv-serie på SVT.

– Jag uppträdde på Fyra fronter, en gala mot antiziganism och afrofobi bland annat. Någon fick upp ögonen för mig och så blev jag intervjuad i ett romskt tv-program, säger Natasha som själv har romskt ursprung.

– Long story short, de ville göra ett program med mig.

Natasha Kwick rappar om det mesta. ”Jag brukar fråga mig själv hur jag mår, sedan skriver jag en låt om det.” Foto: Veronica Johansson

Tasha 17k är en dokumentär som följer hennes liv, med musiken och hur hon slits mellan mammans, producentens och pojkvännens olika viljor.

– Jag trodde att jag skulle bestämma över min karriär själv, men man behöver någon som tar hand om allt. Men de vill så olika saker, säger Natasha Kwick och skrattar.

Fick missfall under inspelningen

Inspelningen av serien var tuff.

– Dokumentären är så rå, den visar verkligen allt. Det finns ingenting att dölja. Mitt liv är intensivt.

Tv-serien följer Natasha Kwicks liv och känslor, bland annat sorgen efter missfallet. Foto: Veronica Johansson

Under inspelningen fick hon också ett tidigt missfall.

– Jag mådde inte alls bra, men människor omkring fick mig att tänka på andra saker och komma vidare. Jag har lärt mig att hantera smärta. Allt som händer nu är för att lära sig hantera livet, det bygger upp en.

Musik som terapi

Hon skriver alla låtar själv och musiken blir också ett sätt att bearbeta känslor.

– Jag är min egen psykolog. Musiken är min terapi. Jag frågar mig själv hur jag mår och sedan skriver jag.

Snart släpper hon en låt om missfallet.

– Ingen pratar om hur det känns. Det är tabu. Jag behövde skriva låten för att komma över det. Den är väldigt känslosam och personlig. Pengarna som jag får in från låten ska gå till fonder till mammor som förlorat sina barn.

Trivs i Liljeholmen

Hur är det att vara rom i Sverige i dag?

– Jag lever inte efter den romska kulturen. Jag vet att många romer inte får jobb på grund av sina efternamn, de litar inte på oss. Jag har själv varit med om det. Det är 100 procent rasism och fördomar.

Hon har bott i Årstadal i fem år. Hon flyttade hit med sin mamma och syster när föräldrarna skildes.

– Jag älskar Liljeholmen! Jag vill gärna bo kvar här. Det bästa är min balkong, där skriver jag alla låtar. Jag brukar kalla det för mellanförskapet, när man kommer från en förort till ett finare område.

Natasha Kwick lyssnar mycket på andra kvinnliga rappare, bland andra Jelassi, Imenella och Linda Pira. ”Hon gjorde rappen till en feminin grej.” Foto: Veronica Johansson

Växte upp i Rinkeby

Det är ganska stor skillnad från uppväxten i Rinkeby.

– Rinkeby är självklart hemma, det var där jag tog mina första steg. Det är familjärt, man lär sig att dela med sig. Även om man inte är familj via blodet så blir grannarna som en familj.

– Här i Liljeholmen är grannarna rädda för att fråga om salt. Våra grannar kom över och frågade, jätteförsiktigt. Men min mamma blev jätteglad!

Fakta

Natasha Kwick

Ålder: 19 år.

Familj: Fästmannen Sebastian som hon gifter sig med den 29 februari, mamma, pappa och lillasyster, 12 år.

Bor: I Årstadal, Liljeholmen.

Uppväxt: I Rinkeby.

Största hit: ”Interlude” har haft över 100 000 lyssningar på Spotify.

Aktuell: Med tv-serien ”Tasha 17k” på SVT och SVTplay.

Visa merVisa mindre