Under söndagen bjöd Centralparkens odlingsförening in till "Tusen Trädgårdar". Foto: Läsarbild Bo Hallmén.

Täbys tjusigaste trädgårdar öppnade dörren

Under ”Tusen trädgårdar” öppnade hela Sverige upp sin grönaste sida – så även i Täby. På Centralparkens kolonilotter visade de femtio hobbyodlarna sina praktfullaste av blomster.

  • Publicerad 16:18, 29 jun 2018

Tusen trädgårdar är en landsomfattande trädgårdsfest. Under en och samma dag öppnas trädgårdar, stadsodlingar, kolonilottsområden och gemensamhetsodlingar runt om i landet för nyfikna besökare. I Täby finns det tre trädgårdar som öppnar upp sina grindar för besökare – Centralparkens odlarförening är en av dem.

– Det är första gången vi är med. Det var lite av en slump att vi upptäckte evenemanget, men när vi förstod vad det handlade om så nappade vi direkt, säger Bo Hallmén, från föreningens styrelse.

Jag är jätteglad att jag får 30 kvadratmeter att odla rödbetor, västeråsgurka och potatis på!

Bo Hallmén

Gamla villaägare

Föreningen startade 2014 när kommunen ställde i ordning femtio odlarlotter i Centralparken i Näsbypark. Bo Hallmén är en av dem som varit med från början.

– En stor del av medlemmarna är som jag själv gamla villaägare som flyttat till lägenhet. Jag är jätteglad att jag får 30 kvadratmeter att odla rödbetor, västeråsgurka och potatis på, säger han.

Mycket av det han odlar gör han sylt och saft på.

Mix av åldrar och nationaliteter

Andra medlemmar har andra inriktningar, som att få en så färggrann och vacker kolonilott som möjligt.

– Många är äldre men vi har en blandning av olika åldrar. Vi har också flera utrikesfödda vilket är roligt. Vi har två tjejer från Thailand som har en av de bästa odlingslotterna.

Det händer att folk går in och knycker någon annans skörd

Bo Hallmén

Han säger att det allra roligaste med föreningen är att dels få kunna sylta och safta men också få träffa Täbybor som har vägarna förbi. De flesta är nyfikna och trevliga, men ibland är det någon som har lite för långa och gröna fingrar.

– Det händer att folk går in och knycker någon annans skörd, men det händer bara några gånger per år så vi är ganska så förskonade.

Kan straffas med rött kort

Men det gäller att man är aktiv i föreningen. Sköter man inte sin lott kan man få ett gult kort och vill det sig riktigt illa kan det bli ett rött.

– Vi har en kötid på upp till fyra år, så vi har en del som vill komma med, säger Bo Hallmén.

Klicka här för att se vilka trädgårdar som finns i Täby.