Ta en titt in i topphemliga bunkern Elefanten under Edsberg

Under Edsberg ligger atombunkern Elefanten i ett jättelikt bergrum. Där skulle viktiga personer skyddas i händelse av kärnvapenangrepp. Kalla kriget är över, men Elefanten är kvar som mytomspunnet minne. Nu kan du kika in i skyddsrummet i Stockholms läns museums digitala utställning Platsen utanför.

  • Publicerad 19:59, 25 feb 2020

– Det mystiska och hemliga är ständigt en fascinerande utgångspunkt för oss som arbetar med kulturhistorisk förmedling, säger Lars Fridén som är projektledare och utställningsproducent för Platsen utanför.

Utställningen är digitalt född och baseras på arkivmaterial, tidigare utställningar och inventeringar.

Kontroversiella platser

Fyra platser ingår i utställningen, alla fyra kontroversiella på olika sätt.

Att spränga fram ett gigantiskt bergrum, som Elefanten under Edsberg, där totalförsvaret kunde gå under jorden kan i dag tyckas vara en besynnerlig lösning, men var då ett rimligt svar på den tidens hot, försvarsideologi och samhällsklimat.

Atombomben var ett påtagligt och närvarande hot när kalla kriget var som kallast. Illustration: Civilförsvarets arkiv

Atomreaktorn i Ågesta är från samma epok och var tätt omsluten av global kapprustning och kallt krig. Atomkraften stod i det sammanhanget för framtidsoptimism och det svenska kärnvapenprogrammet för att bidra till global militär balans genom att ”våra svenska gossar ej skall behöva kämpa med sämre vapen än fienden”.

Sprängskiss från atomreaktorn i Ågesta. Illustration: Arvid Nilsson, AB Atomenergi

Beckomberga sjukhus genomfördes psykiatriska och neurologiska experiment som är omöjliga att motivera med dagens medicinska kunskap och människosyn, men i sin tidsanda var det rationella lösningar för ett bättre och mer humant samhälle.

Så här kunde en lunch se ut på Beckomberga sjukhus. Foto: Anna Strömberg

Från interneringslägret i Lissma finns berättelser bevarade som sätter ett finger på den politiskt infekterade hanteringen av sovjetryska flyktingarna och krigsfångar efter andra världskrigets slut.

Ryska krigsfångar tog sig till det neutrala Sverige för att få skydd. De sovjetiska kvinnor och män som hade lyckats fly ur fiendens fångenskap placerades av svenska myndigheter i särskilda interneringsläger. Ett av lägren fanns på Lissma gård i Huddinge där den här bilden togs den 4 maj 1945. Foto: Lennart Håwi/TT

Vill inte fastna i det mörka

De fyra platserna beskriver det moderna samhällets framväxt och avgörande samhällsfunktioner som inte alltid varit synliga för allmänheten. Platserna är mytomspunna och omgärdade av hemligheter.

– Men förhoppningsvis fastnar vi inte i det mörka och hemlighetsfulla. Vi vill göra nyfikenheten till en dörr som bjuder in till en bred historia om några unika platser i Stockholms län, om kulturarv och om de senaste hundra årens samhällsförändringar, säger Lars Fridén.

”Vi behöver påminnas”

Ambitionen med utställningen är att synliggöra platserna och göra deras historia tillgänglig när de faktiska platserna rivs eller bäddas in i nya planeringsideal och samhällsbehov, förklarar länsmuseichef Annelie Kurttila.

– Vad tjänar vi på att uppmärksamma byggnader, platser och företeelser som väcker anstöt eller hemska minnen? För oss på museet är svaret givet. Vi behöver påminnas om det som har hänt genom historien för att inte upprepa tidigare generationers misstag, säger hon.

Utställningen Platsen utanför hittar du på Stockholms läns museums hemsida.

Fakta

3 300 kvadratmeter inne i berget

Civilförsvarets ledningscentral Elefanten byggdes 1972–1977 för att rymma 200 personer som skulle sova och arbeta i skift.

På grund av att man förväntades ha ständig beredskap finns det endast 120 sovplatser inne i Elefantens 3 300 kvadratmeter i berget under Edsberg.

Här finns också varmvattenberedare som klarar att hantera 2 000 liter.

Elefanten var bland annat tänkt att fungera som ledningscentral och skyddsrum för Sollentunas och Stockholms stads kommunledningar i händelse av ett krigsutbrott.

1998 togs Elefanten ur bruk och låg oanvänd i 19 år, helt intakt med komplett originalinredning, innan Försvarsmakten köpte anläggningen 2017 och moderniserade den och började använda den igen.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30