Syskonen startade en podd: ”Det är vår aktivism”

   Syskonen Solîn Bakircian och Gurgîn Bakircioglu har startat en podd om veganism, men i den ryms också ämnen som klass, valmöjligheter och mamman som födde upp dem på kött och mejerierprodukter.

  • Publicerad 18:02, 1 nov 2018

– Vill ni ha lite av mammas hittepå? frågar Solîn Bakircian.

En kopp hett te bryggt på citrongräs från Kurdistan   – ”mammas hittepå” – ställs fram på bordet.

– Man blir som ny av det, enligt mamma, allt hon ger oss botar cancer brukar hon mena, säger Solîn Bakircian.

Hon är nyinflyttad i Husby och tillsammans med sin bror Gurgîn Bakircioglu har de startat podden Vegansim är Bror. 

”Jaha, du gillar dolma, det gör vi också”

– Vi gräver där vi står i våra kurdisk-armeniska rötter och vill få fler personer från mellanöstern att se fördelarna med att bli vegan, säger Solîn Bakircian.

Hittills har de sänt tre program och haft ett 100-tal lyssnare per avsnitt.

– Det är lättsamt, typ ”jaha du gillar dolma, det gör vi också”. Vi vill visa att man inte behöver avstå från det man gillar för att bli vegan och det är inte en så stor omställning.

Det här är vår aktivism, så länge vi har kul och gillar det vi gör så fortsätter vi

Solîn Bakircian

 Kostfrågan en klassfråga

Det handlar också om att bredda begreppet vegan.

– Det förknippas ofta med, hur du röstar, hur du tänker, att man är en viss sorts person, som ofta uppfattas som extrem. Men jag skulle säga att äta kött och vara en del av köttindustrin är extremt, säger Gurgîn Bakircioglu.

I podden ryms mycket humor och deras mamma som ”fött upp dem på kött och mejeriprodukter” dyker ofta upp som ett underhållande inslag i samtalen.

Men hela tiden finns också ett allvar.

– Veganutbudet finns mest innanför tullarna. Det blir på så sätt också en klassfråga. Där har man fler valmöjligheter och tid att reflektera över sin kost, säger Gurgîn Bakircioglu.

Huskaninen Mowgli och Gurgîn Bakircioglu.

Podden handlar mycket om vilka val man gör.

På golvet i köket skuttar Mowgli, Solîn Bakircians adopterade kanin. Han är också ett val, att inte vända sig till avel utan ta hand om djur som behöver ett hem.

Gurgîn Bakircioglu valde för cirka ett och ett halvt år sedan att sälja majoriteten av sin saker och flytta in i en husbil.

– Jag tröttnade på mitt jobb, sålde nästa allt jag ägde och köpte en husbil. Det som började, som ett egoprojekt lämnade på så sätt små ekologiska fotavtryck och nu har jag blivit bekväm med det obekväma.

Veganism är bror och syster

Två personer har hört av sig till syskonen sedan podden startade för ett par veckor sedan och berättat att de tagit steget och blivit vegan.

– Det här är vår aktivism, så länge vi har kul och gillar det vi gör så fortsätter vi, säger Solîn Bakircian.

Att podda tillsammans med sitt syskon är också en erfarenhet.

– Det brukar låta så här: Var ska vi ses? När ska vi ses? Varför är du sen? Och sen samma sak nästa gån. Sen sätter man sig ner och gör podden och tänker ”nice, nu kommer jag ihåg varför vi gör det här”, säger Gurgîn Bakircioglu.

Fakta

Förbrukningen av kött minskar

Var femte kvinna mellan 16–20 år (21 procent) äter inte kött. I gruppen män 50 – 64 är siffran mindre än 1 procent. Det visar Klimatbarometern 2017 som gjorts av Sifo på uppdrag av WWF.

Förbrukningen av kött minskar. Under 2017 sjönk förbrukningen, alltså konsumtionen uttryckt i slaktad vikt, av kött med 2,2 kg per person, eller 2,6 procent, vilket är den största årliga minskningen sedan 1990. Under 2018 har den här utvecklingen fortsatt och minskningen är för första halvåret omkring 1,5 procent.

Källa: WWF och Jordbruksverket
Visa merVisa mindre