Jack Wictorsson. Tioåringen från Sjöberg är ett av de åtta barn som följs i dokumentärserien Född 2010. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

SVT har följt Jack i Sollentuna i tio år

Just nu sänds den tredje säsongen av SVT:s dokumentärserie Född 2010 som har följt åtta barn från deras födelse och hittills tio år framåt i deras liv. I avsnitt tre, som sänds på tisdag den 3 november, får vi möta Jack Wictorsson och hans mamma Sara som bor i Sjöberg.

  • Publicerad 05:15, 29 okt 2020

116 000 barn föddes i Sverige 2010. Åtta av dem är med i SVT:s Född 2010. En av familjerna i serien som släppt in filmaren Åse Fougner i sina liv är familjen Wictorsson med sonen Jack och mamma Sara, som skaffade Jack med hjälp av assisterad befruktning.

– En kompis kompis hade i uppdrag hitta familjer till dokumentären och de ville ha olika slags familjer, så då frågade de mig eftersom jag skulle skaffa barn på egen hand, säger Sara Wiktorsson.

Fyra år sedan. Jack och Sara Wictorsson 2016. Foto: Malin Korkeasalo/SVT Född 2010

Hon fick träffa Åse Fougner, pratade med henne, och funderade sedan ett tag innan hon tackade ja.

– Det var viktigt att se hur vi matchade eftersom hon skulle komma så nära under många år. Men jag tyckte att det lät spännande och kul.

Fick åka till grannland

2010 fick var assisterad befruktning för en ensamstående kvinna ännu inte lagligt i Sverige, så Sara och alla andra i hennes situation var hänvisade till nordiska grannländer.

– Jag tyckte att det var märkligt, Sverige är ju ett modernt land. Det bidrog också till att jag tackade ja, jag ville visa, säger Sara.

Och du har inte ångrat dig?

– Nej, jag är jätteglad att jag hoppade på det. Och det är Jack också, i alla fall än så länge.

Den första säsongen, då barnen är 0–1 år, sändes år 2012. Säsong två sändes 2016 och visar åldern 1–5 år. Nu visas tredje säsongen, som börjar vid skolstarten och upp till tioårsåldern.

Blir en bonusfamilj

I den andra säsongen ändrades familjesituationen för Sara och Jack då Sara träffade en man, när Jack var tre år. Familjen flyttade från Farsta till Sollentuna och Jack fick en lillebror.

– Ja, vi blev en annan typ av familj, en bonusfamilj i stället, säger Sara.

Hur är det att se sig själv på tv?

– Jättekonstigt. Vi vuxna tycker kanske att det är jobbigare än barnen. Vi är mer självmedvetna och inte uppfödda med sociala medier på samma sätt som de. De har vuxit upp med Instagram och Snapchat är vana vid att dela bilder och sådant med andra.

Det tycks stämma. Jack är bara glad att hans mamma tackade ja när SVT frågade innan han föddes.

"Kul att se sig själv på tv"

– Det är kul att se sig själv på tv. Jag skrattat ofta för att jag tänkte så roligt på den tiden. Och det är fantastiskt att ha sitt liv dokumenterat, och att hela Sverige kan se på det, säger han.

Vad säger dina kompisar?

– De säger att jag är en kändis.

Det är du ju också.

– Ja, lite.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Efter 16 månader: I morgon öppnar Sjöbergshallen igen

Nyheter "Det är fullt jobb nu, ända in i kaklet" Hösten 2019 stängde Hemköp i Sjöberg då rivningen av den gamla centrumbyggnaden inleddes. Sedan dess har Sjöbergsborna varit utan matbutik, men i morgon torsdag slår Hans och Malin Roosmark upp...onsdag 24/2 17:11

Nu får du besöka nära och kära på äldreboende

Nyheter Nästan alla äldre på särskilda boenden i Sollentuna har vaccinerats för covid-19 och anhöriga kan nu besöka sina närstående igen. Folkhälsomyndighetens rekommendationer gäller emellertid och besökare...onsdag 24/2 14:50