Stockholm är bäst i landet att bo i enligt listan. Foto: Mostphotos

Stockholm fortsatt bäst att bo i

För femte året i rad har Stockholm rankats som den bästa kommunen att bo i. Det är även den kommun i landet där det är bäst att arbeta. Samtidigt är Nacka den kommun där det är bäst att ha familj.

  • Publicerad 16:39, 30 maj 2018

Stockholm placerar sig återigen överst på listan över kommunerna där det är ”bäst” att bo i – i hela landet.

Det enligt nyhetsmagasinet Fokus som för 13 året i rad genomför undersökningen Bäst att bo.

Listan baseras på fem variabler, där kommunerna rankas efter hur förutsättningarna är för att vara ung, äldre, ha familj, arbeta samt övriga levnadsstandarder. I den sistnämnda ingår bland annat medeltemperatur, huspriser och tillgång till internet och flyg.

Bäst att jobba i Stockholm

Stockholm är rankad etta i variabeln om att arbeta. Här räknas bland annat tillgänglighet till arbete, andel högutbildade och mångfalden av yrken.

Vidare ligger kommunen tvåa i övrig levnadsstandard. Bara Malmö är bättre. Men de två topplaceringarna leder till en total förstaplacering för huvudstadskommunen.

Här trivs familjen

När det kommer till kommunen som är bäst att ha familj i, kniper Nacka första platsen. I kategorin räknas till exempel inkomst, arbetslöshet och slutbetyg för årskurs nio in.

Nacka placerar sig även på andra plats i arbetskategorin, strax efter Stockholm. Något som leder till en 14 plats totalt. Vilket å andra sidan är en sämre placering än i fjol då Nacka lade sig på nionde plats.

Övriga kommuner i Stockholms län som placerar sig topp-20 är Solna (6:a), Lidingö (11:a), Sundbyberg (12:a), Täby (13:e), Huddinge (16:e), Danderyd (18:e) och Sollentuna (20:e).

Noterbart är att Huddinge klättrat hela 27 platser jämfört med fjolårets ranking.

Så placerar sig alla kommuner i Stockholms län

På Fokus totala lista Bäst att bo. Förra årets placering inom parentes.

Källa: Fokus