Sofia Lindman och Elin Tellebo startade GeniusRAP. De kan själva inte rappa. Det har ingen betydelse – för de ska ju lära sig. Foto: Nira Rodriguez Molin

Stjärnorna om rap-kören som vill lyfta tjejer: GENIALT

GeniusRAP vill förändra rappen inom Sverige – och skriva tjejers historia inom rappen. Trots minimal kunskap har rap-kören lyckats få support från supernamn som Petter och Timbuktu.

  • Publicerad 13:40, 1 sep 2015

Att Elin Tellebo och Sofia Lindman inte kan rappa har ingen betydelse. När de startade sin rap-kör GeniusRAP i våras fick de fort tunga namn inom hiphop-Sverige bakom sig.

Movits, Timbuktu och Petter säger alla i klipp på GeniusRAP:s Face­book-sida att de tycker att tjejer ska ansluta sig till GeniusRAP eftersom det behövs fler tjejer inom rapen.

– Vi gör det här för att vi vill lyfta stories om hur det är att vara tjej. Vi vill skriva tjejers historia inom rappen, säger Elin Tellebo.

Och trots att de på sin Facebook-sida lagt upp ett klipp där de hävdar att de är bäst, BÄST, på att rappa var de tvungna att vara deltagare i kursen i våras.

– Vi kan inte rappa. Eller, det får vi inte säga, för vi har sagt i kursen att vi inte ska säga att vi inte kan något. Vi kan säga så här: Vi har inte lärt oss att rappa ännu, säger Sofia.

Får människor att växa

Men intresset finns där, för hiphop och för rap. Och för att tjejer ska ta del i en till stor del mansdominerad värld.

– Rap är en fascinerande genre. Jag har varit mycket på Fryshuset och sett hur genren får människor att växa, inte bara musikaliskt utan personlighetsmässigt, säger Sofia Lindman.

Och det är det allt handlar om för Elin och Sofia – att lyfta tjejer, stärka deras självförtroende, ge dem ett sammanhang och en plats att synas på.

För att blidka fotografen visar de upp vad de lärde sig på kursen i våras. På en gata på Östermalm, något generade. Förbipasserande tittar nyfiket.

– Det här är jättejobbigt. Men vi vill utmana oss själva. Och det är ju det här det handlar om – vi gör inte det här för att producera rapstjärnor. Det är svårt att komma in
i rapvärlden, säger Sofia Lindman.

Fick jobba hårt

Och de behövde jobba ganska hårt för att få första namnet inom svensk hip hop bakom sig.

– Det är ju en ganska stängd arena, men vi lyckades krossa den. Vi har åkt runt på en massa festivaler enbart för att möta artister. Movits bokstavligen jagade vi i tio minusgrader i vintras. När han väl gav oss en video några månader senare till vår Facebook-sida och sen Petter ville fler och fler vara med, säger Elin Tellebo.

Den 27 september sätter kursen igång igen. I tolv veckor får deltagarna lära sig att sjunga och rappa. För att sedan mynna ut i en rap-kör. One of a kind. Eller nästan.

– Det finns faktiskt en rap-kör i Sverige med 80-åringar. De är grymma, säger Sofia Lindman.

Foto: Adam Falk

Petter till StockholmDirekt om varför han stöttar GeniusRAP

”Superkul att tjejer kommer fram. Jag sajnade Feven en gång i tiden och då kändes det banbrytande. Men folk får inte glömma bort Leila K som inspirerat en hel generation av unga artister idag. Jag tycker det är fullkomligt naturligt och självklart att båda könen finns representerade. Hiphop handlar om att inkludera alla och inte exkludera. Det bygger på dessa fundamentala tankar och jag lever efter den koden fortfarande."

Skärmdump från videon på GeniusRAP:s Facebook-sida

Timbuktu stöttar

"Alla ni tjejer där ute som vill lära er att rappa. Ni kan, alla kan rappa. Joina Elin och Sofia och GeniusRAP och lär er rappa. Vi behöver fler tjejer som kan mörda på micken", säger Timbuktu i en video på GeniusRAP:s Facebook-sida.

Skärmdump från videon på GeniusRAP:s Facebook-sida

Movits stöttar

"All you girls out there – se till att anmäla er till GeniusRAP med Elin och Sofia. It will change your life. Rappa är allvar. Peace", säger Johan från Movits i en video på GeniusRAP:s Facebook-sida.

Nya generationens rap

Sofia Lindman och Elin Tellebo vill hjälpa tjejer hitta sin röst med en 12-veckors kurs i rapkörsform. Den 27 september startar nästa 12-veckors kurs. 300 riksdaler kostar det att lära sig att rappa. Det finns fortfarande platser kvar.

Elin och Sofia efterlyser en kör-ledare och en rapledare till höstens kurs.

Mer info hittar du på deras webbplats www.geniusrap.se, där du också anmäler ditt
intresse, och deras Facebook-grupp GeniusRAP.

Visa merVisa mindre