Både Mats Löfström och Junior Lindgren menar båda att politikerna i Sundbyberg inte bryr sig om kulturarvet i kommunen. Foto: Maria Lilja

Stadsmuseet i kris – säger upp personal och drar ner öppettider

I åratal har Sundbyberg stadsmuseum tjatat på kommunen om att få mer pengar, men fått nobben. Nu behöver de säga upp personal och dra in öppettiderna för att klara ekonomin. – Nu orkar jag inte stångas mer, säger Mats Löfström, ordförande i Sundbybergs Hembygdsförening, som står bakom museet.

  • Publicerad 07:22, 26 maj 2019

I dag lever Sundbyberg stadsmuseum en ganska anonym tillvaro på Fredsgatan i en 600 kvadratmeter stor bostadsrätt som kommunen köpte 1998.

De har länge kämpat för att gå runt med begränsade resurser och i åratal tjatat på kommunen om att få mer pengar för att kunna hålla liv i museet.

Mats Löfström, ordförande i Sundbybergs Hembygdsförening – huvudman bakom museet, har nu gett upp hoppet.

Nu orkar jag inte stångas mer.

Mats Löfström

– Vi har tjatat ända sedan vi skrev vårt nuvarande avtal 2004, om mer pengar och ett närmare samarbete med kommunen. 2014 fattade kommunstyrelsen beslut om att så äntligen skulle ske, men ingenting har hänt. Nu orkar jag inte stångas mer. Vi är tvungna att dra ner verksamheten på en miniminivå för att kunna fortsätta. Vi är en ideell förening med begränsade resurser, säger han.

Lokalerna på Fredsgatan har inte renoverats sedan stadsmuseet flyttade in 1998. Bland annat är filmscannern är trasig och 100-tals timmar med film ligger nu och förstörs, berättar Junior Lindgren. Foto: Maria Lilja

Säger upp personal

Från och med i höst drar museet ner öppettiderna från alla dagar i veckan till att ha öppet två eftermiddagar i veckan. Man bantar också personalen från 10 till 3.

Det är dock bara Junior Lindgren, verksamhetschef och konstnärlig ledare, och Lena A Löfström, Museichef, som i dag kan få betalt för sitt jobb. De övriga i personalen är här via olika arbetsmarknadspolitiska program eller jobbar ideellt, berättar Junior.

– Jag har inte haft en avtalsenlig under de 10 år som jag jobbat här. Jag hoppas på en bättring, men kan inte avstå min lön hur länge som helst – och det är nära nu, säger han.

Att han ändå stannat på museet beror på att han, som femte generation Sundbybergare, känner ett ansvar för museet och kulturarvet i Sundbyberg, menar han.

– Jag ser vilket viktigt jobb vi gör. Vi har till exempel kunnat hjälpa till med historiken kring platser vid många olika byggprojekt i stan, säger han.

För en miljon till om året skulle verksamheten kunna byggas upp igen, menar Mats Löfström och Junior Lindgren. ”Kulturskatter går förlorade för att vi inte hinner med allt det vi villl. Vi kan till exempel inte digitalisera material i närheten av den takt vi skulle vilja”, säger Junior Lindgren. Foto: Maria Lilja

Museet ordnar även olika aktiviteter för barn och är en plats där många kunnat arbetsträna och vända sina i bland stökiga liv, berättar Mats Löfström.

De menar båda att politikerna inte bryr sig om kulturarvet i kommunen.

– Det finns i dag inga direktiv i staden, eller någon person som jobbar med att vårda kulturarvet. Det är för sorgligt att kommunen inte är intresserade av det, säger han.

Gamla filmer ligger och torkar och blir förstörda och det är mögelangrepp i tavelförrådet.

Junior Lindgren.

I dag får museet omkring 950 000 kronor om året av kommunen, berättar Mats Löfström. De skulle behöva en miljon till för att hålla sig flytande menar han.

– Det skulle räcka för att börja bygga upp verksamheten och köpa in utrustning värd namnet. Våra servrar är från 1998 och nätverket fungerar knappt. Flera scannrar är trasiga. Vi har mängder av dokumentation av stadens kulturhistoria som vi inte kan ta hand om. Gamla filmer ligger och torkar och blir förstörda och det är mögelangrepp i tavelförrådet, suckar Junior.

Museet ordnar även olika aktiviteter för barn och är en plats där många kunnat arbetsträna och vända sina i bland stökiga liv, berättar Mats Löfström. Foto: Maria Lilja

Pressad ekonomi i kommunen

Johan Storåkers (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, medger att kommunen jobbat för långsamt med frågorna kring museet, men menar också att det inte finns mer pengar för att stötta verksamheten just nu.

– Kommunen har stora ekonomiska utmaningar och gick med 65 miljoner i underskott i fjol. Det ser kärvt ut de närmsta åren, vilket gör att vi måste pröva alla utgifter vi har. Vi har ingen enkel sist som politiker och alla kommer inte vara nöjda med våra prioriteringar, säger han.

Johan Storåkers (L ) medger att kommunen jobbat för långsamt med frågorna kring museet, men menar också att det inte finns mer pengar för att stötta verksamheten just nu. Foto: Anna Z Ek

Behövs det ett stadsmuseum i staden?

– Ja, museet är en viktig verksamhet för Sundbybergs historia och bildning och för förankring kring vad som sker i staden nu och vad som skett under historien.

Det finns anledning att vara självkritisk

Johan Storåkers (L)

Museet kritiserar politikerna för att inte bry sig om kulturarvet?

– Vi håller på med att ta fram ett kulturpolitiskt program just nu, där kulturarvet är en viktig del. Det kommer presenteras inom några månader. Men det finns anledning att vara självkritisk. Under de senaste åren har vi tittat på frågan alldeles för sakta. Det har gjorts en utredning kring museets framtid och kulturarvet, men den borde absolut skett mer skyndsamt.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Polisen har fått "intressanta vittnesmål" efter skott mot buss

Nyheter Besök i Hallonbergen bar frukt "Intressanta vittnesmål" har inkommit efter fredagens skott mot en buss i Hallonbergen, uppger polisen. På måndagseftermiddagen hade ingen ännu gripits misstänkt för gärningen.tisdag 4/10 8:50

Bussbolaget om skjutningen: "Svårt att skydda sig"

Nyheter SL-buss träffades av kulor i Hallonbergen Skjutningen mot en buss i Hallonbergen är en väldigt allvarlig händelse, säger Christer Ekelund på bussoperatören VR. Samtidigt är det svårt för förarna att skydda sig när sådana händelser väl sker.måndag 3/10 16:30

Så kulturboostar du inför höstmörkret

Nyheter Stor guide: ✓Konstutställningar ✓Författarkvällar ✓Livemusik ✓Barnteater Nu drar kulturhösten i gång i Sundbyberg. Här finns allt från konstutställningar till livemusik och teater för att skapa lite liv i luckan när mörkret faller på.måndag 3/10 11:42