Trenden har bara burgat. Foto: Karoline Montero Araya

SPANING: Därför når vi aldrig "peak burgare"

Du trodde att vi nått peak burgare. Glöm det. Enligt matexperterna har allt faktiskt bara burgat...

  • Publicerad 12:00, 11 feb 2017

För fem år sedan, våren 2012, slog Flippin’ burgers upp portarna på Kungsholms strand. Där och då startade en hausse för lyxiga köttbitar i bröd och sedan dess har nya hamburgerkrogar dykt upp i varje stadsdel.

Nu, våren 2017, skulle man kunna tro att intresset för ”den amerikanska skräpmaten i finare tappning” skulle vara på väg att falna. Men icke!

LÄS ÄVEN Nya galleriet som fick hit stjärnkonstnären Ai Weiwei

Tvärtom ser vi en ny topp när det kommer till nyöppnade hamburgerkrogar. Lyxigt gjorda burgare med specialbröd och trippelfriterade pommes finns snart i varje gathörn. Konkurrensen mellan krogarna är brutal och tycks öka för var dag som går då både nya och redan etablerade restauranger öppnar nya hamburgerställen på löpande band.

Den senaste tiden har Gnarly Burger, Burger and Beer och Lewinskys burger öppnat nytt. Och senare under våren kommer Barrels, som vanligtvis steker burgare i Gamla stan, att starta en ny restaurang bakom NK.

– Bara i kvarteret där vi öppnar ligger det fyra, fem renodlade hamburgerrestauranger. Visst är det hård konkurrens, men det gör att man måste prestera max. Självklart finns det en nervositet för hur det kommer fungera, men vi kör vårt race och hoppas att folk fortsätter besöka oss. I vår nuvarande restaurang är det fullsatt jämt, säger Sharam Zeraatkar, pressansvarig på restaurang Barrels.

Från skräp till lyx

Måltidsforskaren Richard Tellström ser inga konstigheter i att hamburgaren fortsätter att vara populär. Som med alla trender matchar hamburgaren dagens ideal och rådande värderingar. Och går helt i linje med vad vi eftersträvar i dag.

LÄS ÄVEN SPANING: Är detta nya Stureplan?

– Jag placerar finhamburgaren i alla dess varianter i samma fack som surdegsbrödet och IPA-ölen. Man tar något fult och gör det fint. Det vill säga att man plockar något gammalt industriellt från massmarknaden, förfinar det och gör gourmémat av det. Den postmoderna tanken har varit en trend i samhället sedan tidigt 80-tal, säger Richard Tellström.

Hungriga lunchgäster. Jonas (till vänster), Alex (i mitten) och Alexander (till höger) äter på den nyöppnade Gnarly Burger-restaurangen på Kungsgatan för första gången, men brukar ofta besöka den andra i närheten. Foto: Karoline Montero Araya

Burgare med bröd är ny husmanskost. Foto: Karoline Montero Araya

Är hamburgertrenden på väg att falna? Absolut inte, säger Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United Minds. Enligt henne har hamburgaren nått husmanskost-status.

– Burgaren är vår nya köttbulle eller spaghetti. Det är vanligare att man lagar egna hamburgare än spaghetti och köttfärssås eller köttbullar och potatismos. Den här trenden är absolut inte över, säger Ingela Stenson.

Många varianter kvar

Måltidsforskare Tellström är lite mer försiktig med sitt framtidsscenario. Han tycker det svårt att avgöra vilken riktning hamburgaren tar. Men så länge det spånas fram nya varianter kommer hamburgaren överleva.

– Det finns fortfarande massor med saker kvar som förnyar burgaren. I början var det själva köttet, sedan potatisen och nu senast briochebrödet. Hamburgaren fortsätter vara populär så länge man hittar på nya twister. Och det finns nog många varianter kvar, så slutet för burgartrenden ser vi inte än, säger han.

Om ni får sia om framtiden. Vad tror ni händer med burgaren?

– Hamburgertrenden står sig stark. Men det blir betydligt större inslag av vegetariska alternativ. Kortfattat kan man säga att vi behåller vårt burgarbeteende men gör en uppgradering av livsmedel och ingredienser. Burgarna får en mer vegetabilisk inriktning, säger Ingela Stenson.

– Och när hamburgaren inte längre utvecklar sig kan mycket väl finkebaben komma att ta över, säger Richard Tellström.

Vad är nästa trend?

– Troligtvis har det med bakverk att göra. Trender följer samma mönster oavsett om det är kläder, öl, bröd eller burgare: En produkt som i dag massproduceras kommer att tillverkas hemma. Om jag får gissa säger jag att vi snart börjar tillverka hemmagjorda ballerinakex. Vi står i timmar och sliter för att få till den perfekta nougatkrämen, avslutar Richard Tellström.

Senaste ham­burgerkrogarna

Gnarly Burger

Kedjan har sedan tidigare två restauranger, en på Roslagsgatan och en på Fridhemsgatan. Nu öppnar Gnarly Burger på ytterligare två adresser, Kungsgatan och Hötorget.

Barrels

Barrels, burgers and beers, öppnade sin första restaurang på Stora Nygatan i Gamla stan. Under våren, troligtvis i början av maj, kommer ytterligare en Barrels att öppna. Nu på Smålandsgatan bakom NK.

Burgers and beers

Har haft restaurang på Rörstrandsgatan i två år och väljer nu att expandera med två nya restauranger. Ett öppnade förra veckan på Odengatan och ett i mars på Upplandsgatan.

Lewinskys burger

I november förnyade Lewinskys på Rörstrandsgtan sitt koncept och gick tillbaka till sitt ursprung med endast hamburgare på menyn.

Vigårda

Kändiskrögarna Melker Andersson och Danyel Couet öppnade sin första renodlade burgarrestaurang i Mood-gallerian 2012. I höstas öppnade kedjans femte restaurang i Stockholm. Den här gången på Vasagatan 44.

Visa merVisa mindre

Så här skapar du en mattrend

Ta något gammalt som massproduceras och har låg status

Gör allt ”hemmagjort från grunden” och avsluta med en twist.

Se till att priset på produkten är betydligt dyrare än dess ursprungsprodukt.

Visa merVisa mindre