Solnarockaren Niels provar lyckan i ”Mästerkocken”

Järvastadsbon Niels Andersens hjärta klappar för smörrebröd och hårdrock. När Sveriges Mästerkock drog igång igår bjöd han den kräsna juryn på både och.

  • Publicerad 11:19, 10 jan 2019

Järvastadsbor har kanske både smakat hans mackor och hört hans djupa hårdrocksstämma – på stadsdelens årliga foodfestival har Niels Andersen, 46, bjussat grannarna på paradgrenen smörrebröd och spelat med sitt rockband Preben and the Pretenders.

Igår var han med i säsongspremiären av Sveriges Mästerkock. Smörrebrödet med spätta, egenrökt lax och sparris skickade honom vidare till slutkvalet i Gävle.

– Det var ett ganska häftigt ögonblick att möta juryn. De är superduktiga kockar – och så är de ju lite stränga som man ser på tv, säger Niels.

Dansk krögarfamilj

Som uppvuxen i en dansk krögarfamilj har matlagningsintresset alltid funnits där. Ihop med frun Helena har Niels ett smörrebrödsföretag där man kan anlita honom som homechef. Men att tävla i mat är ju en annan sak. I hopp om att komma långt i tävlingen har han legat i hårdträning i köket.

Niels på Järvastadens food festival.

– Det har varit enormt mycket förberedelse. Jag har pluggat en massa tekniker, olika såser, gjort egen pasta. Det här är verkligen att utmana sig själv.

Hårdrocken däremot, är hemmaplan. Den som såg Niels Mästerkocksaudition kunde höra både honom och jurymedlemmen Marcus Aujalay ”growla”.

Nu ska du ju tävla i mat, men hade du lika gärna kunnat ställa upp i Idol?

– Det hade jag nog kunnat göra. Jag har spelat sen jag var sju år, jobbat som musiklärare och ställt upp i musiktävlingar tidigare.

Nästa vecka får vi veta hur det går för smörrebrödsmästaren i Järvastaden, som trivs ”toppenbra” i sina hemkvarter.

– Här finns skola, butiker och så kommer infrastrukturen. Järvastaden är som en liten by i staden.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10