Sollentunadottern släpper låt om att ligga

Maia Hirasawa är tillbaka med ny musik. På nya singeln ”Jag vill göra det nu” tar hon sig an ämnet sex – utan krusiduller. – Vissa höjer på ögonbrynen när en kvinna sjunger om att ligga på det sättet, men jag vill bara vara ärlig: ”Hej, jag är kvinna, 38 år och gillar också att ligga”.

  • Publicerad 16:42, 29 aug 2018

Sollentunadottern Maia Hirasawa, 38, är ingen nykomling på den svenska musikscenen.

Under åren har hon hunnit släppa ett flertal soloskivor, turnerat landet runt, synts i bland annat Allsång på Skansen och även skördat stora framgångar i Japan.

Nu är hon aktuell med nya singeln ”Jag vill göra det nu” – en oblyg poplåt som handlar om lust och även resultatet av skrivkrampen som äntligen släppte.

Det var under en skrivarresa till Austin, Texas, som prestationsångesten slog till.

– Jag kände att jag inte hade något att skriva om så jag frågade om input. ”Skriv om att du vill ligga?”, sa en bekant och jag tänkte att ”ja men vad sjutton, nu har jag en uppgift”.

Sagt och gjort – låten blev till och skrivkrampen släppte.

– Jag kan lätt få lite prestationsångest när det inte finns några ramar, då kan det vara bra att snäva till det. Sen blev ju resultatet en låt som jag tycker jättemycket om.

Rakt på sak

Något som alltid har präglat Maias textförfattande är rakhet, och nya singeln är inget undantag.

Med textrader som ”Kan inte sluta stirra på din fina mun, kan inte sluta tänka vad den kan göra med mig” tar hon sig an ämnet sex utan krusiduller – något som fortfarande kan upplevas som provocerande.

– Visst är det fortfarande så att vissa höjer på ögonbrynen när en kvinna sjunger om att ligga på det sättet, men jag vill bara vara ärlig: ”Hej, jag är kvinna, 38 år och gillar också att ligga”.

Jag vill bara vara ärlig: ”Hej, jag är kvinna, 38 år och gillar också att ligga”

Maia Hirasawa

Maia Hirasawa. Foto: Karin Boo

Men trots att ”Jag vill göra det nu” var låten som befriade henne från skrivkrampen kommer inte kommande musik nödvändigtvis att fortsätta i samma feelgood-anda.

Det blir mer varierat – och betydligt mörkare.

– Det är många gånger svårt att skriva musik och därför blir det ofta väldigt brett och om många olika grejer. Jag brukar inte ha något direkt tema men i efterhand brukar det vara lättare att se en röd tråd.

Inspirationen hämtas från många olika håll – kanske även en gnutta från uppväxten i Sollentuna.

– Jag inspireras av människor jag möter, det jag ser, naturen, platser jag besöker, min kultur. Så absolut finns det i min musik, men man kan inte pinpointa vad som är vad.

Ett musikaliskt möte

Just nu pågår musikskapandet för fullt – den här gången med producenttrion TÅFAB som består av Sebastian Rutgersson och Peter Engström från 047 samt Åke Olofsson från Den Svenska Björnstammen.

Tillsammans har de, förutom ”Jag vill göra det nu”, även hunnit släppa singeln ”Jag väljer inte dig”.

– Det är ett faktum att de kommer från synthvärlden och jag vanligtvis är mer akustisk. Jag gillar kombinationen och vad de kan göra med min musik.

I vår väntar en turné och ny musik kommer redan i höst. Kanske i form av en EP – kanske i form av lösa singlar.

– Jag är min egen skivbolagsdirektör, så jag bestämmer själv när och hur musiken ska släppas. Jag kan inte avslöja när nästa singel kommer, men jag har flera låtar klara.

Fakta

Om Maia Hirasawa

Namn: Maia Hirasawa

Ålder: 38 år

Uppväxt: Född och uppvuxen i Sollentuna. Gick mellan 1997 och 1999 på Rudbecksskolan där hon studerade musik.

Karriär: Blev först känd genom Annika Norlins band Hello Saferide. Solodebuterade 2007 med låten ”And I Found This Boy” och har sedan dess hunnit släppa fem skivor, en EP och ett flertal singlar.

Under åren har hon uppträtt på många av Sveriges största festivaler, Allsång på Skansen och Melodifestivalen. Hon har även en framgångsrik karriär i Japan.

Just nu är hon aktuell med singlarna ”Jag vill göra det nu” och ”Jag väljer inte dig”.

Visa merVisa mindre

Fallet från balkongen utreds som mord

Nyheter Ännu ingen gripen Kvinnan som föll från en balkong i Tureberg i fredags har avlidit av sina skador och ärendet utreds nu som mord.tisdag 15/6 15:10

Emil från Bollstanäs tävlar för landslaget

Nyheter Turebergsfriidrottaren springer stafett och 200 meter i helgens lag-EM i Rumänien Emil Johansson, friidrottare från Bollstanäs i Upplands Väsby, är uttagen till landslaget för att representera Sverige i Lag-EM i helgen i rumänska Cluj. Han ska springa 200 meter och stafett 4 x 400...tisdag 15/6 11:40