Saga Ivéus Wenglert, Tilde Bergh Ängeby och Tuva Modig är dansare och kostymarbetare i musikalen. Foto: Läsarbild My Hambraeus

Söderortstjejer tar plats på Maximteatern

Den 10 januari är det premiär för ”Rock of Ages” på Maximteatern. På och bakom scenen står 80 elever från Viktor Rydbergs gymnasieskolor. – Det är slitigt, men väldigt kul. Vi lever och andas musikal, säger Saga Ivéus Wenglert från Gröndal.

  • Publicerad 05:00, 10 jan 2020

I flera veckor har elever på Viktor Rydbergs gymnasium repeterat inför skolans årliga musikaluppsättning ”Rock of Ages” som bygger på klassiska rocklåtar av bland annat Bon Jovi, Europe och Whitesnakes. Handlingen kretsar kring Sherrie som flyttar till Los Angeles år 1987 med en dröm om att bli sångerska. Manuset har skrivits av Chris D’Arienzo och stora delen av musikalen utspelar sig på rockbaren ”Sunset Strips”.

Repeterar 12 timmar om dagen

Tuva Modig från Mälarhöjden och Saga Ivéus Wenglert, som bor hos pappa i Gröndal och hos mamma i Björkhagen, är två av elva dansare i musikalen.

– Som dansare får man både agera statist och dansa i olika roller, säger Tuva Modig.

– Det är jätteroligt. Jag är både en konservativ dam och rockare, säger Saga Ivéus Wenglert.

Saga Ivéus Wenglert. Foto: My Hambraeus

Veckorna innan premiären har de repeterat 12 timmar om dagen.

– Det är slitigt, men väldigt kul. Vi lever och andas musikal. Det är en väldigt härlig form att jobba i, väldigt sprudlande och glatt, säger Saga Ivéus Wenglert.

80 elever arbetar med musikalen

Omkring 80 elever som går sista året på Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor är med och sätter upp musikalen. De är elever som läser ekonomi, samhälle, natur, dans, teater, musik och bild.

I år är det även 25 år sedan skolan för första gången gick ihop för att tillsammans tolka en musikal. Uppsättningarna har gått ifrån att vara små amatörmusikaler i skolans aula till att de senaste åren satts upp på Maximteatern. Eleverna själva står för allt från musiken och scenografin till smink och marknadsföring.

Har hittat kläder på second hand och i SVT:s kostymförråd

Tilde Bergh Ängeby från Axelsberg har varit med och tagit fram kostymerna till hela ensemblen, tillsammans med fem andra elever.

– Vi började med att samla in kläder hemifrån och från våra vänner. Vi har köpt mycket från second hand och hyrt från SVT:s kostymförråd. En del som vi inte har fått tag på har vi fått sy.

Tilde Bergh Ängeby. Foto: My Hambraeus

När dansare och skådespelarna går upp på Maximteaterns scen är största delen av kostymgruppens redan gjort – men den sista veckan innan premiären har det varit en del fixande med kostymer som måste sys om.

– Nu försöker vi läsa in oss på manus för att hjälpa till med klädbyten. Dansarna har mellan tre och fem klädbyten.

Spelas 10–19 januari

”Rock of Ages” spelas på Maximteatern 10–19 januari. Inför premiären är de både nervösa och förväntansfulla.

– Det är nog samarbetet med alla som varit roligast och att skapa något så stort tillsammans. Det är främst eleverna som skapat allt, fixat kostym, smink, hjälpt till med koreografi. Det är väldigt kul att äntligen få visa upp det, säger Saga Ivéus Wenglert.

Tuva Modig. Foto: My Hambraeus

– Jag har sett musikaler som Viktor Rydberg satt upp innan, det är alltid kul att se. Man har sett elever stå och öva i matsalen och blivit väldigt inspirerad, säger Tuva Modig.