Skridskosäsongen igång på Stockholms sjöar

Skridskoguiden Peter Näslund som alltid har ryggsäcken packad i bilen redo för en åktur. Nu är skridskosäsongen igång för entusiasterna som tar Stockholms sjöar i anspråk när vattnet fryser till is.

  • Publicerad 08:03, 30 dec 2017

Isen brer ut sig över Rönningesjön i Täby. Med långa skridskoskär och Friluftsfrämjandets flagga fäst på ryggsäcken kommer Peter Näslund åkandes in mot bryggan. Han har isdubbarna hängdes runt halsen och förklarar omgående att underlaget är ren betong när han stöter staven mot isen.

– Det har frusit på i natt och isen är 8 centimeter tjock vilket gör den helt utmärkt att åka skidsko på, säger Peter Näslund, skridskoguide från Österåker.

Mätstickan visar att isen på Rönningesjön är åtta centimeter tjock. Foto: Åsa Sommarström

Tog vinterns första skär i november

Temperaturen i vinter har mestadels hållit sig på plussidan men då och då har det kommit köldknäppar som gett möjligheten att bege sig ut på långfärdsskridskoåkning på sjöar runt om i Stockholm.

– Folk förstår inte att det går att åka skridskor nu. Jag tog mina första skär redan den femte november. Men man måste ständigt hålla sig uppdaterad om vilka sjöar som är säkra. Det finns ett talesätt, man ska inte åka skridskor när man kan, utan när det går. Jag har alltid en ryggsäck packad i bilen.

Som att flyga

Alla skridskoåkare eftersträvar att åka på blank is – en vacker syn som nyfrusna sjöar kan ge.

– Stava långsjö är så grund att solen lyser upp botten. När man åker på isen känns det som att flyga på låg höjd.

Skridskoguiden Peter Näslund tar varje tillfälle han får att åka skridskor. Foto: Åsa Sommarström

Säkerheten är viktig!

Dock är säkerheten ”a” och ”o” både hur man åker och vad man ska ha med sig för att undvika plurra i.

– Det gäller att hela tiden läsa isen och stanna upp vid vita eller svarta fläckar, och ta långa och lugna skär så man sparar energi.

Om olyckan är framme gäller det att ha förberett sig enligt instruktionsboken. I Peters ryggsäck finns extra kläder packade i två påsar, en för underkroppen och en för överkroppen, för att underlätta ett ombytte. Ryggsäcken fungerar också som en flytväst.

Mötet med fria naturen

Även om det är mycket säkerhetsaspekter att tänka på inför och under en färd. Bör det inte avskräcka någon från att prova på att åka långfärdsskridskor anser Peter som välkomnar alla att gå en nybörjarkurs hos Friluftsfrämjandet. Känslan är enastående berättar han som jämför upplevelsen med att vandra i fjällen.

– Frihetskänslan är enorm när man ser ut över landskapet, samtidigt som man hör isen sjunga till klappen från skridskorna.

Han har precis avslutat en runda på Rönningesjön och väntar på att det ska biladas isar ute i skärgården.

– Det är fantastisk att komma ut till punkten där isen möter havet och då kanske få se en havsörn komma flygandes.

Fakta

Tips på vart du kan åka långfärdsskridskor i norra Stockholm

I början av vintern är det mestadels insjöar som lämpar sig för skridskoturer, eftersom de fryser först. Här är några sjöar Peter rekommenderar.

  • Ullnasjön
  • Gransviken
  • Stava långsjö
  • Rönningesjön

När vinterkylan bitit sig fast under minussträcket öppnas möjligheten åka på havsis och större sjöar. Här är några ställen i som Peter rekommenderar.

  • Östra langnö, på Ljusterö,
  • Bromsskär på Blidö mot Svartlöga
  • Gälnan, öster om Ljusterö
  • Mälaren
Visa merVisa mindre