Under hösten har Björn Skifs vistats i studiomiljö och som här på sitt skivbolag för att spela in sitt nya album ”Break the spell”. Foto: Chris Anderson

Skifs – gräsligt aktuell

En åkgräsklippare har spelat en viktig roll i Björn Skifs karriär. – Den har hjälpt mig att repa in många, många texter genom åren. Det senaste resultatet är nysläppta albumet ”Break the spell”.

  • Publicerad 00:00, 29 nov 2011

Björn Skifs förbereder sina shower och skivinspelningar på sin före detta prästgård i Österhaninge. Här har han bott i 23 år, och här råder stora lugnet.

– Det passar ju bra för en som kommer från landet. Men faktum är att jag bodde mer i en tätort när jag växte upp i Vansbro.

Den lantliga ron uppskattar han särskilt efter en sen show i stan.

– De 25 minuter det tar att köra hem längs Nynäsvägen är lika bra nedvarvning som några bira på krogen för mig.

Tidigare hade familjen får som betade av gräset på tomten. Numer kör Björn en åkgräsklippare.

– Jag har hittat den ultimata banan runt tomten. När jag kör den kommer idéerna till shower och föreställningar. Och på gräsklipparen repar jag in sångtexter. Det passar bra att sjunga samtidigt som motorn för oväsen.

Flera av sångerna på hans nya soulinspirerade album ”Break the spell” repades också in så.

Ibland kan processen ta riktigt lång tid.

– Jag skulle sjunga Povel Ramels ”Håll musiken i gång”. Texten är genialisk med samtidigt lång och invecklad. Det blev många kvadratmeter klippt gräs innan jag hade satt den texten.

Numera håller sig Björn Skifs, som snart fyller folkpensionär, gärna hemma.

– Ska jag träffa kompisar blir det ofta att jag ber dem komma hit i stället för att åka in till stan.

Men när han och de andra i Blue Swede låg etta på amerikanska skivförsäljningslistan med ”Hooked on a feeling” 1974 var det full fart. Även om äventyret inte ledde till någon internationell karriär är den gamla hitlåten fortfarande känd i många länder.

– Låten toppade listan i april, och då borde vi ha dragit över till USA direkt. Men vi hade en folkparksturné inplanerad och den ville vi inte boka av.

När de kom över hade det hunnit bli augusti. ”Hooked on a feeling” hade dalat på listorna. Bandet hade hoppats att få spela på hippa rockklubbar. Men det blev inte riktigt så.

– Vi hamnade på nöjesfält som Disneyland. I stället för en rock-publik stod det familjer och barn som åt spunnet socker framför oss. Av 20 spelningar på turnén var bara två på riktiga rockklubbar.

Men rock’n-roll-livet kom de dock i kontakt med på annat sätt.

– På de fester vi blev inbjudna till stoppade gäster i sig både det ena och andra, och linor lades upp över allt. Men vi var oskuldsfulla grabbar från Sverige så vi fattade ingenting.

Rökte tobak gjorde de dock.

– När vi tog fram cigaretterna var det någon som sa: ”Nej nej. Det där är farligt, rök sådant här i stället” och räckte fram en joint.

Samma sak när de frågade efter en vodka.

– ”Det kan ni inte dricka – Det är ju ohälsosamt”. Och så ville de bjuda på något annat preparat.

Men kvällen slutade med att de svenska musikerna satt och sjöng snapsvisor på den drogtyngda amerikanska 70-talsfesten.

Det har snart gått 40 år sedan ”Hooked on a feeling” var en hit.

– Men än i dag kan jag inte genomföra en show utan att publiken förväntar sig att jag sjunger låten – och det gör jag också, säger Björn Skifs.

Fakta

Bävade för textmiss inför Victoria

Namn: Björn Skifs.

Ålder: 64 år.

Bor: Österhaninge.

Familj: Fru, två söner.

Yrke: Artist, sångare, skådespelare, textförfattare.

Internationell hitlåt: ”Hooked on a feeling” 1974. Den första svenska låt som toppade amerikanska singellistan.

Märkligaste gig: Duetten med Agnes på kronprinsessan Victorias bröllop. ”Det var verkligen ett ”once-in-a-lifetime” tillfälle och bara att tacka ja. Men jag tänkte: ”Måtte inte rullgardinen gå ner så att jag glömmer texten.”

Aktuell: Med nya albumet ”Break the spell” och krogshow med Lennie Norman i februari.

Visa merVisa mindre