Familjen Freese hade en fin dag i Hammarbybacken. Julia, 10, Lucas, 4, och pappa Erik. Foto: Anders Göransson

Skidpremiär och fullt i Hammarbybacken

– Händerna på knäna! Båda händerna! Lucas Freese, 4, följer pappas instruktioner till punkt och pricka. Och första besöket i Hammarbybacken går som dans.

  • Publicerad 17:06, 19 jan 2019

I dag öppnade Hammarbybacken äntligen, och även om det bara var barnbacken som drog igång var det fullt med folk. Rullbandet upp till toppen var som en enda lång kö av förväntansfulla och lite spända barn med tillhörande föräldrar.

– Det är fint i backen, men alla Stockholms fyraåringar verkar vara här samtidigt, säger Erik Freese, som är här med sonen och dottern.

För Lucas Freese, 4, är det första gången på ett par utförsskidor, men det går riktigt bra.

Pappa Erik har hittat en metod för att den första åkfärden inte ska gå överstyr. Och det gör den inte. Lucas har god kontroll och står på benen hela vägen ner.

– Det gick lättare när syrran visade hur man ska göra, säger han och pekar på dottern Julia, 10.

Tid för avkoppling i Hammarbybacken. Hanna Olsson, t.v., med barnen Elvira och Amelia samt pappa David Tönseth. Till höger väninnan Madeleine med dottern Freja. Foto: Anders Göransson

En doft av brinnande ved, korv och varm choklad leder till familjen Olsson/Tönseth, som sitter och avnjuter sin matsäck intill en tänd brasa.

– Det är mer folk än vanligt, men det är nog bara för att det är första dagen. Och så är ju alla här i dag, i den lilla backen, eftersom den stora är stängd, säger mamma Hanna Olsson.

Den här gången blir bara pulkåkning, för barnen är ännu lite för små för att åka utför. Men Elvira, 2,5 år, och Amelia, fem månader, har framtiden för sig.

– Vi är här mest för att få upp ett intresse, säger Hanna.

På måndag eftermiddag ska den stora Årebacken öppna, är det tänkt, och då är det fritt fram även för större skidåkare att pröva åkformen i Hammarby.

Och det finns fler backar i länet som har öppnat eller öppnar i dagarna. Om dem läser du faktarutan nedan.

Fakta

Här är skidbackarna i länet som har öppnat:

Väsjöbacken (Sollentuna): Hoppas kunna öppna huvudbacken i helgen. Ännu så länge är bara familjebacken, parken och klubbacken öppna.

Ekebyhovsbacken (Ekerö): Har haft fullt öppet i flera veckor. Första backen som blev åkduglig.

Flottsbrobacken (Huddinge): Öppna nedfarter är halva stora backen samt barnbacken. Parken har ännu inte öppnat.

Hammarbybacken: På lördagsmorgonen, 19 januari, öppnades båda rullbanden i barnbacken och på måndagseftermiddagen, 21 januari, öppnas Åre-backen med tillhörande lift.

Vinterstadion (Saltsjöbaden): Öppnade backen för träning på lördagen.

Ekholmsnäsbacken (Lidingö): Öppnade backen på lördagen.

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre