Maria Sundbom Lörelius gick klart scenskolan i Malmö 2001. Foto: Veronica Johansson

Skarpnäcksskådisen dejtar i tv: ”Kul att inte vara perfekt”

🍿Skådespelerskan och Skarpnäcksbon Maria Sundbom Lörelius spelar huvudrollen i den nya SVT-serien ”Dejta”. Efter ett intensivt arbete är det snart premiär av hennes debut i en, för henne som skådespelerska, ny genre på TV.

  • Publicerad 05:00, 14 feb 2020

Måndagen den 24 februari ser ni skådespelerskan och Skarpnäcksbon Maria Sundbom Lörelius på TV-skärmen som huvudrollen i SVT-serien ”Dejta”. Hon spelar rollen som en frånskild trebarnsmamma som försöker få ihop sitt liv.

Maria Sundbom Lörelius har tidigare medverkat i ”Innan vi dör 2”, ”Exfrun” och ”Quicksand/Störst av allt”, för att nämna några. Men det är första gången som hon tar sig an en roll i en dramakomedi.

Hur var det att leva sig in i en sån roll?

– Det var väldigt befriande på något vis, innan det här hade jag spelat in “Innan vi dör”. Då finns det mycket saker som man inte kan göra för att det är en dramatisk plott som man måste underkasta sig, i en sån deckare/thriller är man antingen ”good guy” eller ”bad guy”. Men här handlade det mer om att göra ett porträtt av karaktären Ella som försöker få ihop livet, så det blir mycket rikare. Jag kände mig ganska befriad i hur jag kunde spela och vilka impulser, idéer och infall som man får. Så upplevelsen var befriande på något sätt, säger hon. 

Maria Sundbom Lörelius. Foto: Veronica Johansson

Fakta

Maria Sundbom Lörelius

Yrke: Skådespelerska.

Ålder: 44 år.

Bor: Skarpnäck.

Varför Skarpnäck? Nackareservatet är en av orsakerna till att hon hamnat i just Skarpnäck. I många år bodde hon i Bagarmossen och strax innan jul förra året flyttade hon till Skarpnäck. Hon tycker jättemycket om kulturhuset och har precis upptäckt Ulvsjön. Hon älskar naturen och ibland längtar hon tillbaka till den lilla byn Sundborn i Dalarna, där hon kommer i från. ”Hela området runt Skarpnäck och Bagis är ett superbra alternativ.”

Visa merVisa mindre

”Mitt i inspelningen så gifte jag mig”

Maria Sundbom Lörelius berättar att de startade inspelningen under april förra året och blev klara i ungefär oktober samma år.

– Det var en oerhört rolig och intensiv period, det var väldigt mycket jobb då. Och när man har en karaktär som är med väldigt mycket så krävs det mycket av en. Varje dag är man igång och det är långa dagar. När man precis kommit hem så får man nästa dags manus att läsa in, säger hon.

Hur var det när det tog slut?

– Jag var väldigt uppe i varv och mitt i inspelningen så gifte jag mig också. Så det var mycket som hände på bara några månader. Jag var helt slut och trött. Men plötsligt när allt var borta så var jag nog väldigt uppe i varv. Alla tankar kring det vi hade spelat in snurrade runt i huvudet och man tänker på saker som man kanske kunde gjort och man börjar värdera. Men jag var också väldigt lycklig och tacksam att jag hade fått den här möjligheten, säger hon.

Hur känns det inför premiären?

– Jag är lite nervös för man håller på med allt så intensivt och sen är det ganska tomt när det är slut. Livet börjar med något annat och sen plötsligt kommer det tillbaka och då är det färdigt och klippt. Jag kan ju inte ändra på något, utan nu är det klart och ska kommuniceras. Så jag känner mig lite nervös men jag känner mig också jättestolt att få representera den här historien och den här karaktären som jag gör och att få representera det här manuset. Så det känns bra, säger hon.

Maria Sundbom Lörelius. Foto: Veronica Johansson

”Jag hoppas att man kan ha roligt med serien”

För Maria Sundbom Lörelius har det varit härligt att få spela någon som inte är perfekt.

– För det är ingen som är perfekt hur mycket vi än låtsas. Att det är svårt ibland och att det finns jättemycket i serien som är väldigt pinsamt på ett roligt sätt att det blir jobbiga situationer som gör att man känner “nej nej nej, snälla tyst bara”.

Men hon tycker också att det var roligt att få spela någon som gör, tänker och säger massa saker som hon själv kanske inte hade gjort eller sagt.

– Jag hoppas att man kan ha roligt med serien, hoppas att man kan känna igen sig. Jag tycker att det finns en väldigt humanistisk vinkel, där man kan skratta åt eländet och känna empati och i vissa situationer tänka efter och snacka om olika situationer.

Fakta

SVT serien "Dejta"

Denna serie är en drama-komedi som kommer sändas i åtta avsnitt. I varje avsnitt dejtar Ella (Maria Sundbom Lörelius) en ny man och mängder av pinsamheter, skojigheter och sorgligheter väntar. Ella är en trebarnsmamma och passionerad kock som driver en cateringfirma. Här försöker Ella att få ihop sitt liv och två år efter sin skilsmässa känner hon att något saknas.

Med en push från sin vännina skapar Ella en profil på en dejtingsajt. Hon dras in i en helt ny värld som erbjuder romantik, upplevelser, sorg och en hel del passion. Frågan som återstår: Men vad är det egentligen Ella vill ha?

Källa: SVT
Visa merVisa mindre