Skådisdrömmarna slog in

Såväl söndag som måndag får SVT-tittarna se Aliette Opheim. Som Jonna i kritikerrosade ”Tjockare än vatten” och som marockanska Leilla i nya ”Ettor och nollor”. – Jag har bra självkänsla just nu, säger hon.

  • Publicerad 11:19, 10 feb 2014

Hon växte upp i Täby kyrkby. Gick i Skolhagens och Enhagens skola och drömde om en framtid med dans och musik. Så hon sökte till Fryshusets gymnasium och bara råkade halka in på skådespelandet.

– Det kom en regissör till skolan och jag fastnade för teatern.

Vid 26 års ålder sökte hon till scenskolan och går nu andra året i Göteborg.

– Jag sökte sent men det är oerhört lyxigt att få gå där. Det är en fin utbildning och jag tror att jag förvaltar den bättre nu än vad jag hade gjort när jag var yngre.

”Tjockare än vatten” handlar om tre syskon som återförenas på familjens pensionat för att fira mammans födelsedag.

När mamman hittas död leder det till att familjens hemligheter, lögner och begravda sanningar kommer upp.

Aliette spelar dottern Jonna, en skådespelare på g som hela tiden väntar på nya roller.

Är du lik Jonna?

– Hon har ett extremt bekräftelsebehov i sin relation till sin kille. Jag är tryggare. Hon är lite för naiv för mig, jag hade inte gjort samma val som hon, säger Aliette Opheim.

Men hon konstaterar ändå att den rollen ligger närmare henne än den som Leilla i Johan Rencks ”Ettor och nollor” som hade premiär i söndags och som avslutas nästa söndag.

– Det är en helt fantastisk serie med extremt oväntade vändningar i Göteborgs undre värld. Genomruttet och korrupt. Det här är medveten samhällskritik.

Hon har just avslutat inspelningen av Lisa Aschans nya långfilm och konstaterar att scenskolan har gett henne självförtroende.

– Jag gick på många provfilmningar utan att få jobb och höll på att tappa tron på mig själv. Men nu vilar jag trygg i scenskolans händer och då går det bättre.

Hon drömmer om teater och musikaler.

– Jag älskar ”Cats” även om den är så långt från mig.