Sju historiska vrak på skärgårdens botten

Vasa i all ära men den som vill upptäcka vrak i Stockholms skärgård har många pärlor att välja bland.

  • Publicerad 04:30, 22 jul 2019

1. Bodekull/Dalarövraket

Edesön, Dalarö, Haninge kommun

En 3D-modell av Dalarövraket/Bodkull av Statens maritima och transporthistoriska museum genom Sketchfab. Klicka runt för att utforska vraket.

Ett av världens bäst bevarade vrak från 1600-talet. Skeppet var lastat med mjöl när hon sjönk 1678. Ombord finns fortfarande två kanoner. 20 meter långt. 30 meters djup.

Dykaren Marcus Sundberg filmade vraket Bodekull i början av 2018.


Klicka runt i kartan för att se var alla vrak ligger.


2. Najade

Biskopsön, Värmdö kommun

En ångskonert byggd 1910 som gick på grund 1933 med tobak och apelsiner i lasten. I gott skick med flera små rum. Vraket ligger i ett sälskyddområde så därför är det dykförbud från 1 februari till 15 augusti. Men har man tur kan man få sällskap av en nyfiken säl om man dyker när det är tillåtet. 60 meter långt. 35 meter djupt.

Dykskolan Dykcharter filmade Najade och flera nyfikna sälar på en utfärd hösten 2014.


3. Saltskutan Anna Maria

Dalarö hamn, Haninge kommun

Dykare vid saltskutan Anna Maria. Foto: Mikael Fredholm, Statens maritima och transporthistoriska museum

Vraket är en flöjt, ett holländskt handelsfartyg som sjönk 1709. Skeppet låg infryst i hamnen och besättning var iland på en krog när Anna Maria plötsligt började brinna och sjönk till botten. 18 meters djup.

En 3D-modell av Saltskutan Anna Maria av Statens maritima och transporthistoriska museum genom Sketchfab. Klicka runt för att utforska vraket.


4. Edith

Bammarbodafjärden, Dyvik, Österåkers kommun

Flaskor som sjönk med skeppet Edith utanför Dyvik. Foto: Jonas Rydin

I december 1924 bogserades Edith av fartyget Fram och kolliderade med ångaren Oscar II strax norr om Bammarboda. Edith drogs in på grundare vatten där hon sjönk.

”Här finns skor, vinflaskor, medicinflaskor, yxor mm. men det mest spännande fyndet hittills är en låda med silverbestick och porslin som låg en bit ut från vraket” skriver dykare som besökt platsen.


5. Ingrid Horn

Dalarö, Haninge kommun

På väg från Luleå till Tyskland med ett lass järnmalm sjönk Ingrid Horn utanför Dalarö efter en kollision 1917. Foto: Statens maritima och transporthistoriska museum

1917 lastade fartyget järnmalm från Luleå till Tyskland. För att spara energi hade man inte tänt lanternorna på rätt sätt. Ett annat lastfartyg kolliderade och körde tre meter in i sidan på Ingrid Horn som börjar sjunka. 19 besättningsmän dog. 90 meter långt. 30 till 40 meters djup.

Dykaren Magnus Hammervald filmade en simning över Ingrid Horn 2018.


6. Gröne Jägaren

Dalarö, Haninge kommun

Från 1,15 in i videon syns Magnus Hammervalds dykning vid Gröne Jägaren 2017.

I sjöstrider mot Danmark 1676 förlorade Sverige flera skepp så stora delar av flottan drog mot Dalarö. En kväll när man lagade mat spred sig elden till krutdurken. Skeppet sprängdes och sjönk och 18 besättningsmän omkom.


7. Käppalavraket

Käppala, Lindingö kommun

En fisk lurar på Käppalavraket. Foto: Ludek Hendrych

Utanför småbåtshamnen i Käppala finns ett oidentifierat vrak som troligtvis är från 1700-talet. Eller ett halvt vrak, om det är styrbord eller babords sidan är oklart.

Var andra halvan finns är likväl okänt. Här kan man hitta gamla skor, träskor och en tekanna. Skrovet är kvar, 25 meter långt. 22 till 25 meters djup.

Marcus Reyier filmade en dyktur vid Käppalavraket på Lidingö, tillsammans med fiskar och simpor.