Foto: Carlos Montecinos

Så tvättade vi förr i tiden

På Albysjön satt tvätterskor vintertid och sköljde tvätt vid en vak – den så kallade isbyken. På söndag visar Olle Magnusson, föreståndare på Tvätterimuseet i Vårby, hur det gick till för 100 år sedan.

  • Publicerad 14:13, 23 feb 2015

För hundra år sedan fick invånarna i Huddinge åka med häst och vagn för att hämta innerstadsbornas smutsiga kläder. Familjen som drev tvätteriet i Vårby tvättade kläderna i jättelika jättegrytor. Kragar och kalsonger skulle gnuggas rent och tjockare bomullsplagg fick läggas i såpvatten över natten. Kläderna tvättades sedan i stötaren och därefter ner i det varma vattnet i grytan.

– Sedan skulle de sköljas och slås med ett klappträ nere vid viken, säger Olle Magnusson och går mot Albysjön.

Under vår, sommar och höst var proceduren en aning lättare än vid den krävande vinterbyken, då man sågade ett hål i isen för att tvätta.

– Då hade de med sig issågen. Det var ett hårt arbete, att skölja kläder i det minusgradiga vattnet slet på tvätterskornas händer. Men det var så man tvättade förr, eftersom det inte fanns några maskiner, säger Olle Magnusson medan han sköljer ett lakan vid vaken han precis sågat upp.

Hans händer är röda och efter en stund doppar han dem i hinken med varmt vatten som han har bredvid sig. Tvätterskorna kunde ägna timmar vid vaken för att skölja rent plaggen.

– Det hände också att de frös fast vid vaken. Det här tvätteriet drevs av en familj där även mannen och sonen tvättade, säger Olle Magnusson samtidigt som han slår med klappträet på lakanet.

Att driva ett tvätteri förr gav inte mycket pengar – cirka 30 öre per kilo.

– Familjen kanske tvättade 200 kilo i veckan, vilket gav ungefär 3 000 kronor om familjen slet ­ordentligt, säger Olle Magnusson.

Efter sköljningen vid vaken väntade ett annat tufft moment – att hänga kläderna.

– Var det minusgrader frös kläderna fast och det gick inte. Allt tog längre tid på vintern, säger Olle Magnusson.

Minuterna vid vaken och att se Olle Magnusson röda kalla händer får en att uppskatta tvätt­maskinens uppfinnare.

För den som vill se och även testa hur det gick till att tvätta vid vaken är välkomna till Tvätteri­museet på söndag mellan klockan 12 och 14.

– Det vill säga om isen håller. Men det tror jag att den ska göra, säger Olle Magnusson med glimten i ögat innan han lämnar isen med sin tvätt.

Olle Magnusson på Tvätterimuseet i Vårby visar hur man vintertvättade förr i tiden.