Så ska Grönan se ut när nöjesparken växer

Gröna Lund kan byggas ut och få ännu fler attraktioner, krogar och en öppen ”strandpromenad”. – Det är ett sådant slöseri att använda platsen som parkering, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

  • Publicerad 09:07, 14 nov 2017

Parkeringsplatsen vid Falkenbergsgatan intill Liljevalchs ska bort. Istället vill Grönans ägare att nöjesparken ska bli större genom att bygga nya hus, restauranger och berg- och dalbana.

– Det är ett sådant slöseri att använda platsen som parkering. Att Gröna Lund kan växa istället för att ha parkeringsplats känns otroligt bra för Stockholm och för stockholmarna, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Nya hus ska byggas

Längs Falkenbergsgatan och Allmänna gränd planerar Grönan istället att bygga flera nya hus som ska ringa in nya delen av nöjesfältet. Planförslaget är nu ute på samråd.

De nya husens fasader mot Allmänna gränd. Skärmdump: från stadsbyggnadskontorets tjänsteutlåtande.

I södra delen av området, där Allmänna gränd möter vattnet, vill man också bygga en park som blir helt öppen för allmänheten och längs med nöjesfältet byggs en allmän brygga ute i vattnet.

– Det blir fina saker mot vattnet och man kan ta en strandpromenad ända vägen bort till spårvagnshallen, säger Roger Mogert.

Hoppas grannarna blir glada

Det bor i dag människor vid Falkenbergsgatan och staden medger att det kommer att bli mer ljud för grannarna. En större berg- och dalbana ska dock som minst ligga 50 meter från bostäderna.

– Jag hoppas att faktiskt att det långsiktigt blir bättre för grannarna och att Falkenbergsgatan blir trevligare för gatan är inte så rolig i dag. Jag tror den här verksamheten blir en trevligare granne än en parkeringsplats, säger Roger Mogert.

Varit tivoli förut

På p-platsen har det tidigare varit ett tivoli mellan 1923 och 1958. Det hette ”Nöjesfältet” och var en konkurrent till Gröna Lund innan det ersattes av nuvarande parkeringen. Nu känner Grönan att man behöver mer yta och då blir platsen nöjesmecka igen.

– På bara drygt tio år har Gröna Lund ökat sina besökssiffror med 50 procent och har därför ett stort behov av att växa. Samtidigt är vi mycket måna om att inte vara historielösa när vi planerat våra utbyggnadsplaner och vi har tagit inspiration till den nya arkitekturen från historiska byggnader i närområdet, säger Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts som äger Gröna Lund i ett pressmeddelande.

Bild från 30-talet när det var tivoli på den aktuella platsen. Foto: Stockholms stadsmuseum

Men det dröjer innan Grönan kan ha vuxit. För tidigast i mitten av 2019 tror staden att man kan ha godkänt detaljplanen i kommunfullmäktige.

Giacometti på Moderna museet

Nöje Ny utställning öppnar i dag I dag, fredag, öppnar en Giacometti-utställning på Moderna museet med ett hundratal inlånade skulpturer och målningar.lördag 10/10 5:30

Familj i Helenelund slåss om att bli den starkaste i Sverige

Nöje Sju familjer gör upp i nya SVT-satsningen ”Sveriges starkaste familj”. En av dem är familjen Flores från Helenelund. Från den 6 september kan du se dem möta fysiska utmaningar och mentala prövningar...torsdag 27/8 11:22

Ella tog sig till kvalveckan i Idol – vill sjunga på svenska

Nöje Ella Hedström från Täby är en av 11 stockholmare som gått vidare till kvalveckan i Idol. Nu hoppas hon på att charma juryn och svenska folket med egna versioner av svenska sånger. onsdag 26/8 11:30

Stockholmsmässan arrangerar drive in-bio

Nöje Helgen 18-20 september förvandlas Stockholmsmässans parkering till en drive in-bio. – Att erbjuda kvalitetsfilm och popcorn i utomhusmiljö känns extra bra att göra i dessa tider, säger Jessie Ross...torsdag 20/8 12:00