Så klarade sig stans designers på modeveckan

Stockholms Modevecka är avklarad – vi vände oss till modebloggaren Johan Magnusson för att få en uppdatering av hur det gick för de formgivare från Stockholm som vi tidigare skrivit om.

  • Publicerad 18:56, 31 jan 2017

Innan modeveckan började träffade Mitt i tre Stockholmsdesigners som det snackades om – Emelie Janrell som redan blivit världskänd genom sin livmoderklänning, Naim Josefi som kallats Sveriges Alexander McQueen och LazoSchmidl, duon som utmanar synen på manligt mode.

Gemensamt var att de skulle göra debut på catwalken under veckan. Vi skickade ut modebloggaren Johan Magnusson för att få reda på hur det gick för dem, här är hans rapport:

Johan Magnusson, ­Södermalmsbo, redaktör­ och modebloggare, med fokus på herr­kläder ­sedan många år tillbaka. Pressbild: Karl Börjesson

”Naim Josefi fick den stora äran att inviga hela modeveckan, och tog verkligen vara på möjligheten med en imponerande mix av paljettklänningar – gjorda av stål från Värmland – och denimtyger med laserprintade detaljer.

– Jag vill visa hur man kan ta teknologin in i modevärlden och har bakat in det i allt jag gör. I kollektionen vill jag också visa upp mina skrädderikvaliteter, berättar han direkt efteråt.

Och hur tycker du att det togs emot?

– Jag har redan fått så bra feedback och det är en stor lättnad att ha gjort det. Nu är jag klar!

En så här påkostad kollektion, påpekar han, hade inte varit möjlig utan investerare. Men dessa är också med och bidrar till att Naim Josefi är på den svenska modescenen för att stanna.

– Redan senare i veckan åker jag till tygmässorna i Paris för att börja med nästa kollektion. Nu vill jag utforska hur man kan arbeta med stickat på ett nytt sätt, säger han.

***

”Jag är så skakig!” utbrister Emelie Janrell efter sin succévisning på Kulturhuset, framför en allt längre kö av gratulanter. Efter många år i bakgrunden i modebranschen blev det äntligen hennes tur att ta steget ut i rampljuset med en egen catwalkvisning under modeveckan.

– Det var nervöst, men också superexalterande och lyxigt att få möjlighet att få göra det, sammanfattar hon.

Medan många av veckans övriga visningar gick i en sedvanligt mörk färgskala plockade Emelie Janrell bort svart helt och hållet i sin kollektion. Här fick starka färger ta plats, liksom nya varianter av hennes smått berömda ”livmodersklänning”. Bakom de handsydda plaggen ligger mycket hårt arbete.

– Vi var två personer som ägnade sexton timmar åt att sy klart det sista plagget till visningen.

Emelie Janrell jobbar nästan uteslutande i siden och en klänning kan kosta omkring 30 000 kronor.

– Jag drömmer om att se (Svenska Akademiens ständiga sekreterare, reds anm) Sara Danius i en av mina kreationer på nästa Nobelfest.

Glädjande nog fanns Danius på plats och sades vara mycket imponerad av visningen.

***

Lazoschmidl visade upp sin egen tolkning av vad den manliga garderoben kan vara. Det var uppfriskande osvenskt, och publikens respons överväldigande även här.

– Det känns jättebra! Kanske har vi förändrat bilden av skandinaviskt mode, säger medgrundaren Josef Lazo efteråt.

T-shirtarna med printade budskap tog mycket plats. En del av dem med illustrationer av den New York-baserade konstnären Emma Halling, medan andra är en hyllning till – Britney Spears.

– Jag skrev en fiktiv låt till henne, och citaten på flera av våra t-shirts kommer från den låten, säger kollegan Andreas Schmidl.

I kollektionen syntes en varierande mix av material, såsom fuskläder, sammet, PVC, jersey av metallurex och sidenchiffong.

– Min favorit är en skjorta med bara en knapp som vi har satt långt ner, så att du inte ska kunna stänga den, avslutar Josef Lazo.”Emelie Janrell i ateljén på Södermalm dagarna innan modeveckan. Foto: Åsa Sommarström.