Roy Anderssons värld blir föremål för utställning på Kulturhuset Foto: Pressbild

Roy Andersson visar hur det är att vara människa på Kulturhuset

Roy Anderssons filmhistoriska gärning blir utställning på Kulturhuset Stadsteatern. "Roligt att det fortfarande finns intresse", säger regissören själv.

  • Publicerad 14:00, 23 maj 2021

Det är hedrande och roligt att det fortfarande finns intresse,

Dekoren till Roy Anderssons filmer kommer nästan uteslutande från hans studio på Östermalm. Stilen med vida vinklar, blekta färger och rutiga golv är lätt att känna igen på vita duken – det är sällan någon fråga om vems universum man befinner sig i när man ser en Roy Andersson-film.

Visar hur det är att vara människa

Det är Kulturhuset Stadsteatern som producerat utställningen Om detta att vara människa. Den handlar om att jobba på, försöka sätta mat på bordet och ha lite kul emellanåt.

– Om detta att vara människa lyfter fram det arbete som skapar Roy Anderssons unika bildspråk men den handlar också om den tragik och komik som hans scener framkallar och som skapar igenkänning för så många av oss, säger Maria Patomella, konstnärligt ansvarig för Konst, Design och Mode på Kulturhuset Stadsteatern.

Största någonsin

Det här är den mest omfattande utställningen om Roy Andersson någonsin. Förutom scenografin visas även regissörens arbetsmetod; bilder, filmer och scenografiska modeller från filmer och inspelningar.

– Det är hedrande och roligt att det fortfarande finns intresse, efter att jag har hållit på och jobbat i så många år, säger Roy Andersson.

Premiär i slutet av maj

Utställningen öppnar 28 maj. Besöken begränsas till en timme med max 40 personer åt gången. Utställningen visas även digitalt på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

Från Roy Anderssons Guldlejon-vinnare En duva satt på en gren och funderade på tillvaron Foto: Roy Andersson Filmproduktion

Slog igenom med en kärlekshistoria

Tre tips på Roy Andersson-filmer

En kärlekshistoria: En svensk klassiker om ung kärlek och mopedåkning i Vasastan.

Sånger från andra våningen: Alla är på väg någonstans i den här filmen, men oavsett om du är börsmäklare, kontorsarbetare eller präst tycks folk ha glömt bort vart de ska.

Om de oändliga: Anderssons senaste film på strax över en timme är en samlig tragikomiska situationer som ska vara vagt inspirerande av Tusen och en natt men där tittarna möts av bland annat Hitler och Ivan den förskräcklige.

Visa merVisa mindre