”Det jag älskar med teater är att jag får använda hela kroppen för att leva ut känslor och erfarenheter”. Jag har också blivit mindre blyg och tryggare med mig själv, säger Pablo Leiva Wenger. Foto: Carlos Montecinos

Rapparen som blev skådis

När Pablo Leiva Wenger var 20 år visste han inte att teaterskolor fanns. Nu har rapparen från Vårberg gått ut Dramatiska högskolan och står ensam på scenen i succéföreställningen ”127”.

  • Publicerad 14:44, 2 sep 2012

– Fan, vad gillar jag egentligen att göra? Vad vill jag med mitt liv?

Den frågan ställde sig Pablo Leiva Wenger en dag på jobbet på postterminalen i Årsta. Han var drygt 20 år, känd som rapparen Sabo och hyste en dödligt allvarlig kärlek till hiphop. Men vad han skulle bli ”när han blev stor” visste han inte. Han bad sin mamma om råd.

– När du var liten gillade du teater, svarade hon. Du gjorde alltid föreställningar för oss. Så det var hon som gav mig idén och det är jag jättetacksam för, säger han och tillägger med eftertryck:

– Då visste jag inte ens att det fanns teaterskolor! Min brorsa Alejandro fick hjälpa mig att hitta utbildningar.

I dag är Pablo Leiva Wenger 28 år och utbildad till tänderna. Sex års teaterstudier har det blivit. De senaste tre åren har han gått Stockholms dramatiska högskola. I våras blev han färdig och hans slutproduktion blev en riktig fullträff, som nått långt utanför skolvärldens korridorer.

”127” heter föreställningen, som handlar om klass, etnicitet och fördomar. Siffrorna syftar på Skärholmens postnummer.

Det är här pjäsen utspelar sig och det var också här Pablo Leiva Wenger växte upp, närmare bestämt i Vårberg. Och här känner han sig fortfarande hemma, konstaterar han över sin cappucino i ett fik i Skärholmens centrum.

– Jag håller fast vid mina barndomskompisar – både från Vårbergsskolan och från Skärholmens gymnasium. Vi känner en sam­hörighet som jag är stolt över, säger han med en blick ut mot ­torget.

Därför var det förstås ”grymt kul” när ”127” hade premiär på Skärholmens stadsteater i våras.

Både för Pablo och för hans ­storebror, författaren Alejandro Leiva Wenger, som skrivit pjäsen. Det var Pablo som bad honom att skriva ett manus till hans slut­produktion på teaterhögskolan och Alejandro fick i princip fria händer.

– Men jag gav honom en del idéer, inte minst genom historier ur mitt eget liv. Som när jag började teaterhögskolan och kände att alla andra, som kom från helt andra miljöer, hade mycket mer allmänbildning än jag. Och hur någon härmade mitt sätt att prata och påstod att jag bröt på svenska, berättar Pablo Leiva Wenger.

Den episoden, och flera andra ur brödernas liv, finns med i ”127” i omvandlad form.

Det finns 15 roller i pjäsen och Pablo Leiva Wenger spelar allihop. Störst plats får klassresenären Carlos som växer upp i Skärholmen och blir jurist efter en lång resa.

Barndomsvännen Timmy blir kvar – och frågan är vad som finns kvar av deras gemenskap i vuxen ålder.

– Det är en skitrolig föreställning men bakom finns ett stort allvar. Alejandro är mästare på att driva med fördomar, säger Pablo Leiva Wenger, förväntansfull inför nypremiären vid Skärholmens stadsteater nästa vecka.

Numera är det skådespeleriet han satsar mest på – han älskar att gestalta känslor och erfarenheter på scenen. Men Highwon-fans behöver inte oroa sig. Han är fortfarande medlem i den framgångs­rika rapgruppen, precis som brorsan Felipe (känd som Fille i Ison & Fille). Dessutom har han och Felipe bildat duon Grillat & Grändy.

– Musiken är också jättekul, även om jag inte tar den på samma dödliga allvar. Jag tänker fortsätta att skriva raptexter så länge jag gillar det!

Det är en skitrolig föreställning men bakom finns ett stort allvar .Pablo Leiva Wenger

Fakta

Nypremiär på enmanspjäsen ”127” den 11 september

Namn: Pablo Leiva Wenger.

Ålder: 28 år.

Bor: I studentlägenhet vid Telefonplan. Växte upp i Vårberg.

Familj: Mamma, storebröderna Alejandro (författare) och Felipe (rappare i Ison & Fille).

Aktuell: Med nypremiär på enmanspjäsen ”127” vid Skärholmens stadsteater den 11 september. Spelas tom 22 september.

Öppet hus: Den 8 september har teatern öppet hus kl 12–18 och bjuder på en visning av ”127” kl 16.15. Biljetter hämtas ut från kl 12. Teatern bjuder på fika också.

Framtiden: Börjar repetera Jonas Hassen Khemiris pjäs ”Jag ringer mina bröder” i november, för Riksteatern. Regissör är Farnaz Arbabi.

Visa merVisa mindre