Ivory och Finess är OVÖ, rapduo med bakgrund i Hässelby och Vällingby. Nu ska de delta i Melodifestivalen. Foto: Mitt i

Rapduon från Vällingby och Hässelby till Mellon

Från ett liv med gängvåld och kriminalitet runt hörnet till deltagande i folkliga ”Mellon” – två rappare från västerort har gjort en märkligt resa. Rapduon OVÖ, från Hässelby och Vällingby, deltar i den första deltävlingen med låten ”Inga problem”.

  • Publicerad 16:45, 26 nov 2019

OVÖ består av rapparna Finess och Ivory, som är något av veteraner på den svenska hiphop-scenen.

Bägge hade framgångsrika solokarriärer innan de för ett par år sedan bestämde sig för att skapa musik ihop. Det fick ske under namnet OVÖ – Om Vi Överlever – och hittills har duon bland annat haft hitsinglar som ”Zara Larsson”, ”Hon är aldrig nöjd” och ”Kvicksand”.

Tuff bakgrund

Bandnamnet hänger ihop med de bägge medlemmarnas ambition att ta vara på varje dag som kommer, för man vet ju aldrig om det kommer fler. De har nämligen båda haft sin beskärda del av våld, död och sorg i sina liv.

Förlorade sin son

Vällingbybon Nicky ”Ivory” Osenius Kouakou har tidigare berättat för Mitt i om sin tuffa bakgrund, där han hamnade i kriminalitet och satt i fängelse, men skärpte sig när han blev pappa. När sonen bara sju år gammal tragiskt gick bort i en ovanlig sjukdom var han rädd att allt skulle braka ihop och att han skulle återgå till ett destruktivt liv.

– Musiken har räddat mig fler gånger, den har fått mig att må bättre. Även efter det som har hänt. Jag har sörjt, och jag var rädd för att det inte skulle gå, har han tidigare sagt till Mitt i.

Ivory vill göra sin döde son stolt

Rap på svenska

Jaouli ”Finess” Akofely växte upp i Hässelby men flyttade så småningom till Blackeberg. Han började som nioåring skriva texter på engelska. I slutet av 90-talet, när Petter och Ken Ring slog igenom, väcktes intresset för den svenska hiphopen väcktes och han började rappa på svenska.

Han har bland annat samarbetat med Pato Pooh och Ken Ring, Mwuana, Stor, Adam Tensta, Michel Dida, Näääk & Nimo och Tjuvjakt.

Finess är tillbaka – med musik från hjärtat

Sorgen efter brodern

I populära tv-serien Lyckliga gatan tolkade han Py Bäckmans låt ”Stad i ljus” och pratade för första gången om sorgen efter sin storebror, som mördats.

– Många dörrar öppnades med det, sa han om programmet till Mitt i.

Den 1 februari går de bägge rapparna från västerort upp på scenen i Melodifestivalens första deltävling i Linköping, och kanske når de även finalen som äger rum den 7 mars.