Rågsvedsbo blev stjärna över en natt med youtube

”SD de sa det e dax att åka hem” – låten fastnar som klister. Bakom succén står tre förvånade 18-åringar. – Helt sjukt att det blivit såhär stort! säger Elton Nsimba från Rågsved.

  • Publicerad 16:15, 21 sep 2018

”Dax att åka hem” laddades upp som en kort filmsnutt i sociala medier natten före valet den 9 september. På kort tid hade 100 000 sett gymnasiekompisarna Elton, George och Solomons klipp.

Killarna i Mandems hade börjat skämta om lappar med texten ”Dags att åka hem” som Alternativ för Sverige delat ut inför valet.

”Perfekt tajming”

– Det de sa var så dumt, men det går också att skratta åt. Vi tänkte: låt oss göra något roligt av det här! Man gör så i afrikansk kultur – använder musiken som en lösning, säger Elton Nsimba.

Solomon är från Solna, Elton från Rågsved och George bor i Södertälje. Foto: Daniel Díaz

– Väldigt många var upprörda inför valet, det var en jobbig situation. Folk har sagt att vår låt fick dem att slippa tänka på allt det dåliga. Vi vände det negativa till något positivt. Det var perfekt tajming, fortsätter George Ashaolu.

250 000 visningar

Vi ses på killarnas stammissalong House of Fade i city. De har fixat sina frisyrer och följer nu fotboll och antalet youtubevisningar på sin låt i mobilen. Över 250 000 nu.

– Helt sjukt att det blivit så här stort! säger Elton.

Elton Nsimba. Foto: Daniel Díaz

Elton Nsimba. Foto: Daniel Díaz

– Jag trodde väl att mina vänners kulle dela, med det fortsatte att spridas och spridas. Jag hängde inte med alls! Det är som en chock, säger Solomon Njie.

I barberarstolen sitter musikpruducenten Michel Dida, han var en av de som såg klippet på instagram och fick killarna att spela in en hel låt.

Det gick på sex timmar. Ingen av dem hade sysslat med musik tidigare.

– Nej, alltså jag är fotbollsspelare, jag tränar fem dagar i veckan. Vi hade inte en tanke på att spela in en låt, säger Solomon.

”Nya Panetoz”

George spelar också fotboll, Elton är dansare. Alla tre tog studenten i våras. Nu kanske en musikkarriär är på g – nästa vecka spelar de in sin andra låt.

– Om det flyter på och folk tycker vår musik är nice, så varför inte?  Det hade varit kul, säger George.

– Vi gör musik med ett afrikanskt beat som folk inte hört på länge, senast var det med Panetoz, men det är flera år sedan. Folk kallar oss nya Panetoz, visst, gärna för mig. Alla dörrar är öppna, vi får se var ödet tar oss.

Redo för fler låtsuccéer. Foto: Daniel Díaz