Potent konst roar och retar på Kungsholmen

Tjuvlyssna på folk som går längs med Fleminggatan och du får höra att alla snackar om en blå, gigantisk penis. Carolina Falkholts muralmålning väcker känslor. Beslut har redan fattats om att den ska målas över samtidigt som en namninsamling uppmanar fastighetsägaren att behålla verket.

  • Publicerad 19:09, 12 apr 2018

Gruppfoton och selfies med peniskonstverket i bakgrunden. Var och varannan som går förbi muralmålningen som syns i korsningen Fleminggatan/Kronobergsgatan plockar upp telefonen.

– Jag läste om den igår. Verket är lite konstigt. Nu har jag tagit en bild som jag ska visa min kompis, säger Daria Lebid som är en av många som stannat till framför målningen.

Ett äldre Kungsholmspar stannar till en längre stund för att begrunda verket.

– Jag är förvånad över att inte Skönhetsrådet har reagerat. Men mig spelar det ingen roll. Först trodde jag att det hade med sommarkondomer att göra, säger mannen.

– Det som är synd är att målningen som var där innan är borta. Den tyckte jag var fin, tillägger hans sällskap.

Ingen av dem är helt bekväma med att recensera det lite udda konstverket med namn i tidningen.

Retar grannar

Bakom verket Fuck the world står konstnären Carolina Falkholt. Hon har tidigare uppfört ett liknande verk i New York. Den målningen målades dock över efter bara en dag.

Inte heller verket på Kungsholmen verkar bli långvarigt. Precis som New York-borna verkar många Kungsholmsbor tycka att konstverket är väl magstarkt och har uttryckt sitt missnöje.

Namninsamling ska rädda verket

På torsdagen gick fastighetsägaren Atrium Ljungberg, som tillåtit konstnärskollektivet Livet att måla på väggen, att verket ska målas över redan i nästa vecka.

– Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter. Genom att låta verket sitta uppe under en kortare period erbjuder vi alla intresserade att ta del av verket, säger Camilla Klint, marknadsområdeschef på Atrium Ljungberg, i ett pressmeddelande.

Kanske är dock inte sista ordet sagt. Strax efter fastighetsägarens dödsdom över verket startades en namninsamling som ska försöka rädda den blå penisen åtminstone en liten tid till.