FULLSPÄCKAD SOMMAR. Parkteaterns program är fullt av underhållning. Bland annat med ett "svulstigt kärleksbrev till musikalen". Foto: Lee Faircloth

Parkteatern tillbaka – större än någonsin

Parkteatern lanserar sitt program för sommaren 2022. Mitt i bad Josefin Rosales, konstnärlig ledare, plocka ut fem guldkorn ur programmet.

  • Publicerad 05:50, 10 maj 2022

Parkteatern 2022 kan stoltsera med ett av sitt största och mest omfattande program någonsin under sin 80-åriga historia.

Dels har Parkteatern satsat på fler turnéer, dels har man förlagt flera program på Sergels torg under hela sommaren. Samtidigt äger föreställningar rum på flera torg runt om i Stockholm och självklart är man kvar på platser som Rålambshovsparken, Vitabergsparken och Galärparken.

– Vi vill inte skryta med siffror men visst, programmet är stort och maffigt. Det speglar en otrolig bredd av scenkonstnärer, på mängder av platser i Stockholm, säger Josefin Rosales.

Fem godbitar ur programmet

1. För evigt med Ison & Fille

Parkteaterns stora turnésatsning under juni månad är en föreställning som varvar Ison & Filles låtar med berättelsen om vänskap och framtidsdrömmarna.

Premiär 2 juni kl19 i Vitabergsparken, därefter turné i Stockholms parker och förorter.

2. Circa – What will have been

En australisisk cirkusgrupp som under sommaren är ute på världsturne´och besöker Europa. De kommer till Stockholm och uppträder med en föreställning som är skräddarsydd för Parkteatern. Mycket luftakrobatik utlovas.

Premiär 18 juni kl.18 i Skarpnäck, därefter turné i Stockholms parker.

3. Sova vaken

En storslagen operaföreställning i litet format som har urpremiär i Stockholms parklekar innan den ger sig ut på Sverigeturné. Bjuder på drygt 20 föreställningar med opera på platser där man aldrig annars får uppleva opera.

Premiär Premiär 6 augusti kl.11 i Akalla by, därefter turné i Stockholms parker.

4. A Night at the Musical

Underbar musikalduo som bjuder på sig själva. Om någon skrev ett svulstigt kärleksbrev till musikalen som konstform skulle det bli så här. Det utlovas massor med schlager, kostymbyten, otrolig sång och två härliga dragqueens.

29 och 30 juli klockan 19 i Galärparken.

5. Stand-up i Vitabergsparken

Komikern Ahmed Berhan och några av hans väl valda favoriter från den svenska stand-up scenen underhåller i Vitabergsparken. Beskrivs som "en föreställning med riv i" samt ”en kväll för dig som klarar av att höra det mesta om allt”.

13 augusti kl.19 i Vitabergsparken.

Visa merVisa mindre

Viktig funktion under kriget

Parkteatern drogs igång av stadsträdgårdsmästare Holger Blom 1942, mitt under andra världskriget. En anledning var att han såg ett behov av att människor skulle mötas genom scenkonsten och kulturen.

Nu, 80 år senare, är behoven detsamma.

– När både världen och vårt lokalsamhälle ser ut som de gör vill vi skapa en trygg plats där folk kan mötas på.

Storartad start och slut

80-årsfirandet drar igång 1 juni klockan 19 i Vitabergsparken med husbandet Club Killers, husbandet från succén Kåldolmar och kalsipper.

– Det blir en maffig konsertfest med många överraskningsmoment.

Efter en lång sommar avslutas Parkteatern 28 augusti klockan 18 i Vitabergsparken med en konsert med Tusse.

– Han har allt det som Parkteatern står för, så det känns fantastiskt att få avsluta med honom, säger Josefin Rosales.

Hur blir det med clownen Manne?

– Självklart är han med. Han är nästan lika gammal som Parkteatern men besöker ett femtontal platser under sommaren. Det blir succé varje gång.

Hela programmet hittar du här

Josefin Rosales, konstnärlig ledare.