På utflykt i Vallentunas vidsträckta vildmark

I Vallentuna ligger den tysta vildmarken precis runt knuten. Här finns också länets bästa fågelskådningsplats. – Det är fantastiskt att få uppleva en sådan här vildmark så nära en storstad, säger friluftsmänniskan och landskapsarkitekten Anders Dagsberg som guidar i de gamla skogarna vid sjön Tärnan.

  • Publicerad 09:00, 26 maj 2018

Solen gassar i pannan när vi lämnar den luftkonditionerade bilen. Förutom motorns knäppande ljud är det helt stilla. Vi befinner oss i obygden, utan några markerade leder. Med hundratals hektar av vildmark framför oss.

– Det är en av poängerna. Det är fantastiskt att få uppleva en sådan här vildmark nära en storstad, säger landskapsarkitekten Anders Dagsberg.

Anders Dagsberg är ofta ute i Vallentunas terräng. Foto: Åsa Sommarström

Glöm inte kompassen

Det är en bra idé att ha med sig karta och kompass om man vill ströva fritt i Tärnanområdet. Med några få kliv är man inne i den kuperade naturen, genom hällmarker och förbi små raviner. Framme vid sjön Tärnan är det alldeles tyst sånär som på vindens sus. En koltrast och en lövsångare håller låda.

”Den här tallen kan vara ett par hundra år gammal”

Anders Dagsberg

Anders Dagsberg pekar ut en solbelyst gammal tall med sköldpaddsbark.

– Den här tallen kan vara ett par hundra år gammal och har ett mycket högt biologiskt värde. Det finns gott om exempel på sådana här i området.

Bullerfri vildmark

Den djupaste vildmarken hittar du i Exerman-Hersby öster om sjön Tärnan. Området kräver en viss äventyrslusta. Här kryllar det av sällsynt flora och fauna. Rödlistade insekter som raggbock kryper runt i den döda veden, tjädrar dansar om vårarna och en rad olika hackspettar bankar i de hundra år gamla tallarna. I den västra delen av reservatet växer spännande örter som vättros, vårärt och trolldruva.

I reservatet Exerman – Hersby är det en bra idé att ha med sig GPS, eller varför inte karta och kompass. Foto: Åsa Sommarström

Upptäck naturen från kanoten

Väster om sjön hittar du det mindre reservatet Bromseby, det är mer tillgängligt för vandraren men även här bjuds man på en lika rik naturupplevelse.

– Det är en mycket speciell natur i hela Tärnanområdet. Här kan man vistas under hela året, i såväl kanot som på skidor, säger Anders Dagsberg.

Vatten så rent att det går att dricka

Packar du med dig ett tält kan du somna till kattugglans trolska rop och nattskärrans egenartade sång. Idag snörade vi oss på vandringskängorna, men man kan också följa Anders råd och bege sig ut i kanot. I Harsjön är vattnet så rent att det går att dricka. Roslagsleden som går från Danderyd till Grisslehamn skär också genom reservatet, förbi de klara sjöarna och de frodiga hagmarkerna.

– Det finns ett rikt fågelliv också med många rovfåglar som havsörnar och fiskgjusar, säger Anders Dagsberg.

Angarnsjöängen tillhör länets bästa platser om man vill skåda fåglar. Foto: Åsa Sommarström

”Den här platsen toppar allt i Stockholm”

Stefan Pauli

Länets bästa skådarplats

Men lyfter man blicken från den täta skogen finns det en plats i Vallentuna som alla fågelskådare i länet känner till: Angarnsjöängen. De långflugna vårfåglarna som återvänt från sina varmare vintersemestrar är hett villebråd för skådarnas tubkikare.

– Den här platsen toppar allt i Stockholm. Det är förmodligen den bästa fågellokalen i hela länet, säger Stefan Pauli, fågelskådare från Angarngruppen.

Det är en skådeplats för den bruna kärrhöken, tofsvipan och gulärlan. På våren väller det in stora flockar av olika vadare, gäss och änder och på hösten finns det en chans att se den vackra blåhaken som rastar här innan den flyger vidare söderut.

I början av september finns det chans att se blåhaken som mellanlandar vid Angarnsjöängen på sin väg söderut.

– Det är en perfekt sjö för fåglar att rasta på, den är slät och grund vilket gör den lätt för fåglar att hitta mat i. Den ligger också geografiskt bra till, som i en dalgång, säger Stefan Pauli.

Fågeln lockade hundratals skådare

Sjön är också en slags genomfartsled mot nordost vidare mot Finland och Ryssland vilket innebär att en del rariteter kan flyga förbi. Under våren har rödspoven varit den mest pulshöjande men för några år sedan fick Stefan Pauli syn på den svartvingade vadarsvalan.

– Det är en väldigt vacker vadarfågel och när vi fick den i kikaren var det en stor upplevelse för många här.