The Poodles – Christian ”Kicken” Lundqvist, Henrik Bergqvist, Jakob Samuel och Pontus Egberg – ger sig ut på turné igen. Foto: Chris Anderson

Nu rockar pudlarna igen

De spelade på invigningen av ishockey-VM i Globen i början av maj, i fredags släppte de sitt nya album och nu väntar en intensiv turnéperiod. The Poodles är tillbaka.

  • Publicerad 14:26, 20 maj 2013

Bandet har haft ett års paus. Under den tiden har sångaren Jakob Samuel släppt en soloplatta och gjort en långsegling på Östersjön. Basisten Pontus Egberg spelade in en platta med ett annat band. Trummisen Christian ”Kicken” Lundqvist var på turné med Metal Allstars och gitarristen Henrik Bergqvist har fokuserat på arbetet på Stockholms universitet där han är doktor i lingvistik.

– Alla vill göra annat vilket ofta inte går. Därför var det skönt att ta ett år och sedan var det skönt att komma tillbaka, säger Kicken.

Vid årsskiftet slöt The Poodles upp, laddade och sugna på att jobba ihop igen. Sedan dess har de arbetat i studion med sitt femte album, ”Tour de force”.

– Det är en superenergisk och bombastisk platta. Men vi går fortfarande på vårt melodiska signum som vi är kända för, säger Jakob.

– Men det är inte så mycket pop kvar, det är mest rock, fyller Henrik i.

Bandet har repat ordentligt ­inför skivinspelningen, mer än de brukar göra. Något som har resulterat i en genomarbetad platta, som de är riktigt nöjda med.

– Vi har jobbat mer än vanligt innan själva inspelningsfasen. Repat och satt en grundstruktur. ­Tidigare har det skett mest direkt i studion. Det här gör att det låter lite mer rockband, säger Pontus.

En av låtarna på det nya albumet, som släpptes i fredags, är Tre Kronors nya VM-låt ”En för alla för en”. Hela bandet gillar hockey och de tycker att det är en ära att få representera Sverige i ett sådant sammanhang.

Videon till låten, som är bandets enda som sjungs på svenska, spelades in i Malmö och spelarna i Tre Kronor är med och körar. Ett spännande möte, oavsett om det är rockkillar som beundrar hockeyspelare eller vice versa.

– Jo då, spelarna tyckte att det var jättekul att träffa oss, säger ­Jakob och de andra skrattar.

The Poodles spelade också under invigningen av ishockey-VM i Globen den 3 maj. Eftersom sändningen kablades ut över hela världen fick de dock inte köra Tre Kronors låt. Men det var ett ypperligt tillfälle för bandet att smygstarta turnén, som kommer att fortsätta hela året. De har ett intensivt spelschema i Sverige och Europa.

– Det är fantastiskt att få åka runt i Europa och fylla hallar med 700–800 i publiken, säger Jakob.

Men de närmaste spelningarna är på hemmaplan, bland annat spelar bandet på Sorundafestivalen den 6 juni.

Fakta

Fick sitt stora genombrott i Melodifestivalen

The Poodles fick sitt stora genombrott 2006 när de gick vidare till finalen av Melodifestivalen med låten ”Night of Passion”.

Bandets nuvarande konstellation har stått sig sedan 2008, då Henrik Bergqvist tog över efter Pontus Norgren som nu spelar i Hammerfall.

jakob samuel

Ålder: 44 år.

Familj: Fru och fyra barn.

Bor: Hägersten.

Gör i bandet: Sjunger.

christian ”kicken” lundqvist

Ålder: 41 år.

Familj: Två barn.

Bor: Kungsholmen.

Gör i bandet: Trummor.

henrik bergqvist

Ålder: 40 år.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Södermalm.

Gör i bandet: Elgitarr.

pontus egberg

Ålder: 44 år.

Familj: Fru och tre barn.

Bor: Lidingö.

Gör i bandet: Elbas.

Visa merVisa mindre