Thomas Gylling ska vara DJ/konferencier på öppningsdagen. Joakim Stenhammar är arrangör. Foto: Pekka Pääkkö

Nu drar Nytorgsfesten i gång

Problem med att ragga sponsorer gjorde att Nytorgsfesten var på vippen att inte bli av i sommar. Men färre artister och mer glass har gjort att kalkylen går ihop. – Det som gör festivalen så bra är folket, folket, folket, säger Joakim Stenhammar, arrangör.

  • Publicerad 16:12, 16 aug 2019

Det är nu tredje sommaren som återuppståndna Nytorgsfesten går av stapeln.

I dagarna tre, 16–18 augusti, bjuds det på musik, stor loppmarknad, DJ:s, marknadsstånd, tivoli, dagsfester och fotoplank.

Några nyheter i år är att hela Katarina Bangata blir en marknadsgata med ”hippiemarket”, att det blir konsert i Sofia kyrka, med en än så länge hemlig artist, och att Greta Garbos torg tas över av ett tiotal olika glassförsäljare.

– Jag har alltid velat ha en glassfestival. Glass hör till sommaren. Vi vill att festivalen ska passa för barnfamiljer, säger Joakim Stenhammar, som arrangerar festligheterna tillsammans med Danny Saucedo och Tommy Mattsson.

Joakim Stenhammar arrangerade även Nytorgsfesterna på nittiotalet. Foto: Pekka Pääkkö

I år kommer festivalen inte ha någon scen i Vitabergsparken. Men den stora scenen på Bondegatan kommer finnas kvar som vanligt. Där kommer Thomas Gylling, känd som programledare för bland annat Mosquito, spela på invigningen.

– Det finns inte mycket gatufester av den här kalibern. Så det känns fantastiskt att få kunna ge lite feeling och vibe till Söderborna. Att hylla Söder som stadsdel, säger han.

Drar ner på artister

Det var inte säkert att det skulle bli någon fest år.

– Det var lite svårare än vanligt att få sponsorer, så därför drar vi ner lite på artisterna i år eftersom det är en stor kostnad, säger Joakim Stenhammar och fortsätter:

– Men det kommer fortfarande vara mycket musik, med många DJ:s som skapar stämning. Så artister känns inte som ett måste för att få en bra folkfest.

2017 kom 20-30 000 besökare, i fjol lockade man rekordpublik med mellan 40 000 till 50 000, enligt arrangören. Några grannar klagade i fjol, men det var inga större störningar enligt vad polisen berättade för Mitt i förra sommaren.

Vad är målet i år?

– Jag hoppas på att det blir ännu mer folk än i fjol, en dröm är runt 60 000 besökare, säger Joakim Stenhammar.

Han var med och arrangerade Nytorgsfesterna på niottiotalet, som stoppades efter att gräsmattan år efter år blivit söndertrampad. Det problemet slipper man nu, i och med att det är konstgräs på Nytorget. Festivalen sker också nu mer på gator och på ett större område än på nittiotalet.

– Det som gör festivalen så bra är folket, folket, folket. Vi är så glada över att Söderborna gör att festivalen blir en sådan folkfest.

 

Danny Saucedo och Jocke Stenhammar när Nytorgsfesten återinfördes för två somrar sedan. Foto: Christian Lärk

Fakta

Tre dagas folkfest

Pågår fredag till söndag, 16-18 augusti.

Konserter, marknadsstånd, DJ:s, barntivoli, loppmarknad, gatumusikanter, yoga i parken, fotoutställning, food trucks, bland annat.

Nytorgsfesten arrangerades även flera gånger på nittiotalet. Men den fick tillståndet indraget då gräsmattan på Nytorget tog för stor skada.

Samarbetspartners är bland annat Midnattsloppet, som springer rakt genom festivalen, Sofia kyrka, Hippiemarket, Urban Deli och andra butiker och krogar i kvarteren.

Festivalområdet 2019.

 

Källa: Nytorgsfesten
Visa merVisa mindre

Lollapalooza tillbaka – Gärdet fylls med musik i tre dagar

Nöje Musik, mat och underhållning För andra gången kommer den internationella festivalen Lollapalooza till Stockholm.måndag 27/6 11:20

Gröna Lund ska testa vinteröppet

Nöje Lanserar ”Winter Wonderland” – mitt i sommaren Sommarsäsongen är i full gång men Gröna Lund blickar redan framåt. I vinter ska nöjesfältet testa att dra igång verksamheten på nytt.lördag 25/6 10:24

Stjärnparad på Fotografiska

Nöje Största Terry O’Neill-utställningen någonsin Bardot, Beatles och Bowie. Terry O’Neill var bundis med alla. Han kom närmare berömdheterna än någon annan fotograf. Så nära att han gifte sig med en.fredag 24/6 15:50

Gröna Lund förvandlas till nattklubb

Nöje ”Night Rider” tillbaka Förra året förvandlades Gröna Lund till en stor nattklubb. Nu står det klart att konceptet återkommer.torsdag 16/6 9:20