Kenneth Pettersson har skrivit en barnbok där hans hund Tjabo har huvudrollen. Foto: Åsa Sommarström

Nu blir Tjabo sagofigur

Det skulle egentligen bli en bok för barnbarnen. Men i mars finns Kenneth Petterssons första bok om Tjabo tillgänglig i hela landet. Därmed blir Kungsängenhunden rikskändis.

  • Publicerad 00:00, 24 jan 2012

Huvudrollsinnehavaren Tjabo ligger helst och sover när Lokaltidningen Mitt i kommer på besök. Han är gammal och hör lite illa, men i husses böcker möter man en glad Irish softcoated wheaten terrier, även kallad ”softis”, som hittar på äventyr med sina hundkompisar.

– Tjabo är en stor del av mitt liv, säger debutförfattaren Kenneth Pettersson och visar bilder på hunden som han har ägt i 14 år.

– Han är en riktig profil, väldigt bestämd och mycket mänskligare än andra hundar. Han har ett speciellt kroppsspråk, lägger huvudet på sned när man pratar med honom, som om han verkligen lyssnar, säger Kenneth Pettersson.

För Kenneth Pettersson har skrivklådan alltid funnits där. Tidigare fick den 63-årige Kungsängenbon utlopp för det i sina yrken inom bland annat kommunikation, PR och marknadsföring.

Samtidigt växte en tanke fram om att han skulle använda sitt skrivintresse för att skapa något åt barnbarnen och idén om att skriva barnböcker med familjens hund Tjabo som huvudkaraktär tog fart.

Men hans sju barnbarn låg på honom för att andra utanför familjen skulle kunna läsa om Tjabo och Kenneth hittade ett förlag som ville ge ut böckerna.

– Detta är inget jag gör för pengar eller berömmelse, utan helt enkelt för att sprida glädje bland folk, speciellt barn.

När han gick i pension för två år sedan fick han tid över, och kunde göra verklighet av idén och när han fick kontakt med Lisa Hammarlund, en svensk illustratör bosatt i Florens, gick projektet från tanke till handling.

Och trots att den första boken, Tjabo och hans vänner, inte har kommit ut än, blir Kenneth och Tjabo redan igenkända hemma i Kungsängen.

– Jag är väldigt barnkär och har lätt att få kontakt med barn. Dessutom är det många barn som känner till Tjabo, de brukar heja på honom när vi promenerar förbi dagiset, säger Kenneth.

Efter att han och Lisa Hammarlund hade påbörjat sitt samarbete har Kenneths fantasi, och Tjabos påhittighet, gett stoff till sju uppföljare.

– Jag har aldrig haft problem med att uttrycka mig i skrift. Det bara kommer av sig själv. Jag tror inte att det går att lära sig, utan att det är en något man föds med.

I böckerna möter läsarna också Tjabos vänner Persson, Baltazar, Bonnie och Ruff, hundar som alla finns eller har funnits i grannskapet och böckerna utspelar sig just i Kungsängen.

– Böckerna handlar om alla de dråpliga äventyr och bus som det här gänget hittar på, berättar Kenneth Pettersson.

I böckerna kommer hundarna bland annat resa till Kina och besöka en kokosbollsfabrik.

– Böckerna bygger på händelser som jag har varit med om som grabb. Jag hoppas sprida glada miner hos läsarna, säger Kenneth Pettersson, som lovar att familjens andra hund Sune, också kommer att få en bok publicerad i sitt namn.

Fakta

Kör Jaguar

Namn: Kenneth Pettersson.

Ålder: 63 år.

Bor: I Brunna.

Familj: Hustrun Ann.

Intressen: Snickra, köra Jaguar och träna.

Visa merVisa mindre

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38