Noice åter på scen i Gustavsberg

Gruppen Noice slog igenom över en natt och tog Julia Mengarelli med storm. Snart får gamla och nya fans anledning att gråta och hurra igen. I maj öppnar utställningen om Gustavsbergs största musikunder.

  • Publicerad 09:08, 5 maj 2018

– Här är en handskriven affisch för en spelning i Munkmora, säger Peo Thyrén och visar upp den gul-röda lappen med fyra decennium på nacken.

Några av de första Noicespelningarna hölls på Kvarnbergsskolan.

Bland peruker och scenkostymer i en butik på Södermalm samlas det som ska bli utställningen om Noice i Gustavsberg. Här finns rockbjörnen som tonårsidolerna fick 1980, Värmdöbon Peo Thyréns hemmasnickrade gitarr från Kvarnbergsskolan, bandets första mikrofonstativ och planscher i hundratals.

– Jag har letat i garaget efter grejer, säger Peo Thyrén.

Familjen fick ljudisolera villan

Bakom utställningen, som öppnar den 5 maj i hotell Blå Blom, står bandets kanske mest trogna fan, Julia Mengarelli, 51. Hon hörde av sig till Peo Thyrén som tyckte att idén lät bra.

Julia Mengarelli är ett troget Noice fan.

Hon kommer ihåg bandets berömda tv-spelning i programmet Måndagsbörsen 1980 med låten ”En kväll i tunnelbanan”.

– Jag minns den magiska kvällen som igår. Och sedan dess har Noice varit en stor och jätteviktig del av mitt liv. Datumet för framträdandet, den 17 mars, firas större än julafton hemma hos mig!

Datumet för Noice framträdande firas större än julafton hemma hos mig!

Julia Mengarelli

1980 var också året som Julia Mengarellis pappa var tvungen att ljudisolera hela övervåningen i familjens villa.

– Vi spelade så mycket musik, min kusin Trollet och jag!

”För oss var det självklart att lyckas”

Noice, med Hasse Carlsson, Peo Thyrén, Freddie Hansson och Robert Klasen slog igenom som över en natt och framtiden var deras.

– När vi stod där hemma i Gustavsberg  och spelade så tyckte vi att det var självklart att vi skulle lyckas. Det låter kanske korkat, men för oss fanns inget annat, säger Peo Thyrén.

Julia Mengarelli håller på att styra upp en Noice utställning. På bild även bandmedlemmen Peo Thyrén.

Men framgångssagan hade ett slut. 1983 splittrades gruppen och efter år av missbruksproblematik avled keyboardisten Freddie Hansson 2001, 38 år gammal.  Ett år senare hittades sångaren Hasse Carlsson, 37 år, död i sitt hem. 

– Man kastas mellan skratt och gråt när man tänker på det, men det var magi med Freddie alltså, det var det, säger Julia.

Man kastas mellan skratt och gråt när man tänker på det, men det var magi med Freddie alltså

Julia Mengarelli

Peo Thyrén minns Freddie Hanssons minst sagt färgstarka karaktär och att han alltid hade svar på tal.

– Han berättade att han hade åkt buss och att en alkoholiserad tant hade börjat tjafsa lite smått med honom. Då sa han att inte ens en hund skulle vilja gå i polemik med henne. Sån var han!

Men svärtan är inget som utställningen kommer att skildra, säger Julia Mengarelli.

– När vi fans kommer samman så kommer vi säkert att behöva bearbeta det som hände, men själva utställningen vill jag ska vara ljus.

Cigarettfimpar från 80-talet

Bland de lite mer udda tillskotten till utställningen finns två stycken cigarettfimpar från 1981, en av dem tillhörande Fredrik von Gerber, trummisen som ersatte Robert Klasen.

– Kvinnan som äger dem jobbar idag som ekonomichef på en bank i Göteborg. Vi kommer verkligen från alla områden, säger Julia.

Peo Thyrén har bidragit med Noice-prylar. ”De har stått i garaget”, säger han.

– Jag har hört att något fan äger en blomma från Hasses trädgård, säger han.

Hur ser du på att era fans är trogna efter så lång tid?

– På ett sätt, när jag hör sånt där, så tänker jag att de borde söka hjälp! Men Noice har ju kommit att bli något av en rörelse, det dyker upp folk från alla håll och kanter, fans som vill spela in videos av våra spelningar och Julia som vill göra utställning. Det är kul, säger Peo Thyrén.

Noice har ju kommit att bli något av en rörelse, det dyker upp folk från alla håll och kanter

Peo Thyrén

Framtiden för bandet ser ljusare ut än på länge. I och med att gruppens låtar har spelats i flera större svenska filmer, den senaste ”Tårtgeneralen” så får Noice allt fler yngre fans.

– Vi lever vidare och jag ser fram emot att spela nya låtar, säger Peo Thyrén.

Samma kväll som utställningen öppnas spelar Noice live på O´learys i Gustavsberg.