Nattalie är Tenstas bästa poet

Nattalie Ström Bunpuckdee och Liban Abdule, från Tensta är redo för finalen i Ortens bästa poet. Förortsfeminism och strukturell rasism var vinnande teman i söndags.

  • Publicerad 15:33, 4 okt 2016

”Vi är 50 procent av orten, men syns inte. Vi är 50 procent av orten, men hörs inte…Vi bor också här, men det är inte det tänket. Vi undviker centrum, torget, bänken”.

Med de orden vann Nattalie Ström Bunpuckdee i söndags en av deltävlingarna i Ortens bästa poet.

– Jag vill att folk ska förstå att det är orättvist, att vi tjejer inte behandlas lika som killarna. För mig handlar det om förortsfeminism.

Budskapet har hon burit med sig sedan hon var liten. I hemlighet har hon skrivit raptexter. Men det var först i våras som hon tog steget och formulerade sig med poesi.

Det är Förenade förorter som arrangerar Ortens bästa poet 2016, som består av deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. I början av november hålls en stor final i Rinkeby där alla vinnare ställs mot varandra. Tävlingsformen har sina rötter i Poetry Slam och går ut på att utse en vinnande poet bland alla tävlande.

– För mig är det här mer än en tävling, det var som terapi för själen. Det är för mig det största som hänt i mitt liv, säger Nattalie Ström Bunpuckdee.

– Jag hoppas att folk väljer att lyssna till texterna inte bara höra.

I juryn i söndags fanns bland andra Adam Tensta, Babak från hiphopkollektivet Respect my hustle och Nachla Libre från poetiska nätverket Revolution Poetry.

Liban Abduls texter om strukturell rasism hamnade på andra plats i deltävlingen och tog på så vis också en plats i finalen. Har skrivit poesi i två år.

– Jag gillar att det är en konstform som är en öppen plattform. Det finns inget rätt eller fel, man kan säga ifrån och säga vad man tycker.

Han hoppas att folk kommer att ta till sig av hans texter.

– Jag hoppas att det ska göra att folk försöker se på varandra från olika synvinklar.

 

Se Nattalie Ström Bunpuckdee framföra sin text om handlar om förortsfeminism.