”När jag slutade dricka var jag äntligen fri”

För tio år sedan förvandlade han Spy Bar från b-kändishak till kreddig mediekrog och figurerade ständigt på mingelbilder. Carl M Sundevall räknades till de mäktigaste i Stockholms nattliv, tills att han en dag försvann. – Jag hade fått nog, berättar Carl.

  • Publicerad 11:27, 9 dec 2016

Bredvid Svampen på Stureplan står Carl M Sundevall och hans lurviga svarta hund Alabama och väntar på oss i den bitande vinterkylan. Han är anspråkslöst klädd i sportjacka, slappa byxor och sneakers. Klädsel för funktion, inte yta.

Det hade inte hänt för fem-tio år sedan. Då var han konceptchef på Stureplansgruppen och Spy Bars nattklubbschef. Den sociala kameleonten som klev in i en subkultur, lärde sig spelreglerna, sparkade bakut och gick vidare till nästa.

– Det fanns alltid några tongivande personer som tyckte och tänkte saker som resten följde. Det reagerade jag emot, berättar Carl M Sundevall under promenaden till hemmet i Hjorthagen.

Men förmågan att förstå sig på grupper av människor kom väl till pass när han tog över som nattklubbschef på Spy Bar 2006.

 

Slängde ut b-kändisarna

B-kändisarna, som på 90-talet varit början på Spy Bars framgångssaga, var nu inte längre välkomna. Carl M Sundevall totaländrade konceptet.

Under en tid då folk valde och definierade ställen utifrån vilken musik de spelade hade han en teori om att musiken egentligen inte spelade någon roll, det var publiken som var det viktiga. Han ville ha in de som normalt inte hängde på Stureplan, Riche undantaget. Medie-, mode- och kulturfolket.

– I slutet på 90-talet var jag del av någon sorts Kreddstockholm men kände mig inte hemma där, så jag hade ju lämnat det och var egentligen inte så hipp då. Jag bodde i Solna och hängde ute i Kista centrum.

 

Gubbrummet gjorde Spy Bar hippt

Som gammal utelivsredaktör på Aftonbladet Puls hade han ändå många kontakter inom medievärlden och några månader innan öppningen drog han på sig trenchcoaten, den vinterns trendplagg, klev in på Riche och knöt fler kontakter.

– Det var ett skådespel på något sätt, säger Carl M Sundevall.

Med hjälp av en rad nyckelpersoner, inom områden som mode och musik, blev det nya konceptet en fullträff från första helgen.

Men efter något år började gästerna bli färre igen. Publiken var mer svårflörtad än det vanliga Stureplansfolket och krävde konstant förnyelse. Det var då Sundevall skapade medlemsbaren Gubbrummet, som tills att den nyligen stängde varit en institution. Plötsligt blev Spy bar hippt igen.

Fakta

Utsågs till mäktigast i svenskt nattliv

 

Carl M Sundevall är kanske mest känd för det så kallade gubbrummet på Spy Bar. Så här såg det ut för ungefär ett år sedan, i november 2015. Pressbild: Olof Ringmar

 

2002–2004 Carl M Sundevall jobbar som feature­journalist och utelivsredaktör på Aftonbladet Puls.

2006 Som nattklubbschef på Spy Bar utnämns han till #1 bland de mäktigaste personerna i svenskt nattliv av tidningen Bon.

2007 Carl M Sundevall placerar sig på plats 44 på tidningen ­Veckans affärers årliga lista över landets 101 ”Super­talanger”.

2008 När Carl M Sundevall permanentar håret kommenterades det på diverse bloggar. Anna Hibbs skriver bland annat följande: ”Ingen skräll att jag älskar lockigt hår på killar, och Carl du har just stigit med 200 % i mitt tycke.”

2009 Är med och  öppnar Kåken (Restaurang 1900:s bakficka) som vinner pris för bästa bar­koncept på Restauranggalan samma år. 2011 får Kåken även den prestigefulla utmärkelsen­ Bartender’s ­Choice Awards.

2012 Efter sex år i krogvärlden lämnar Sundevall rollen som konceptutvecklare på Stureplansgruppen.

2015 Få känner till att det var Sundevall som lanserade nattklubbssatsningen Celezte i Gamla Riksarkivet sommaren 2015.

2016 På sistone har han jobbat med Niklas Ekstedts och Maximilian Mellfors nya vincafé Tyge & Sessil som öppnar på juldagen på Brahegatan 4.

Visa merVisa mindre

 

Två år senare, 2009, var han med och öppnade Kåken, restaurang Niklas bakficka, som blev en omedelbar succé.

Carl M Sundevall var på toppen. Han var årets nöjesförbättrare (NG), mäktigast i svenskt nattliv (Bon magazine) och inte minst #44 av Sveriges 101 supertalanger (Veckans affärer).

– Men jag drack för mycket. Jag var något av ett svin, säger Carl M Sundevall. Jag tycker fortfarande att det är jobbigt att prata om.

 

”Jag hade blivit cynisk och egoistisk”

Han började sakta inse att hans drickande även gick ut över andra personer.

– Jag hade blivit cynisk och egoistisk av att hela tiden försöka rättfärdiga mitt beteende, och drickandet hjälpte till att bedöva de skuldkänslor som fanns kvar. Det var som en enda lång kamp mot mitt eget samvete.

Det tog fyra år innan han slutade dricka helt, för nästan fem år sedan. Under den tiden började han engagera sig i alkoholfrågor både i och utanför Stureplansgruppen.

Men hans sorti från nattklubbslivet 2012 hade inget att göra med att det var jobbigt att vistas kring alkohol, som många trodde, menar han.

– Alkoholen var snarare det som höll mig kvar så länge. När jag slutade dricka var jag äntligen fri.

 

Ligger bakom Celezte och Tyge & Sessil

Han gick tillbaka till jobbet som journalist, men det var en förändrad bransch och efter något år kom han fram till att han lika gärna kunde jobba på andra sidan.

Sedan ett par år tillbaka är han frilansande konsult inom konceptutveckling och marknadsföring. Förra sommaren lanserade han nattklubbssatsningen Celezte i Gamla Riksarkivet och nu har han varit med och förädlat konceptet för vincafét Tyge & Sessil som öppnar på juldagen.

 

Föräldraskapet en ny subkultur

Men han verkar hellre i kulisserna än ute i nattlivet. Så fort han börjar bry sig om det ytliga och vill synas vet han att han är på väg att halka snett. De obrydda kläderna är en symbol för just detta.

– Det är en strategi för att inte återfalla till att supa och vara en idiot. Den tiden är över, säger Carl M Sundevall som sedan ett år tillbaka har blivit pappa till sonen Ivan med sambon Beatrice.

Föräldraskapet är på sätt och vis som att kliva in i en ny subkultur, menar han. Men den här gången vill han inte sparka bakut.

– Det kanske ändå är okej att vara en del av den föräldragemenskapen eftersom jag är det för en annan persons skull. Kanske kan jag äntligen få ro där.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!