För över hundra år sen blev löparen Shiso Kanakuri bjuden på fika av Eugene och Maria. Foto: Läsarbild SCIF:s bildarkiv/Privat

Myten om försvunna japanen – så gick det sen

När Shiso Kanakuri bröt maratonloppet och blev bjuden på fika av Maria och Eugene Petré i Sollentuna var det startskottet för en hundraårig vänskap mellan familjerna som levde på var sin sida av jordklotet.

  • Publicerad 16:07, 18 aug 2018

Japanen som försvann mitt under OS-loppet var en seglivad myt i början av 1900-talet. I själva verket orkade Shiso Kanakuri inte slutföra loppet och återhämtade sig i trädgården hemma hos Eugene och Maria Petré i Sollentuna.

Nu ska händelsen filmatiseras i en japansk dramaserie och Tatjana Petré, Maria och Eugenes barnbarns barn, har bidragit med sina minnen och bilder till tv-teamet.

– Jag blev kontaktad för ett år sen, de kom hem till mig i Bromma. Det är en sån härlig historia som vår familj har levt med genom åren, säger Tatjana.

Hundra år av vänskap

Hon visade bilder på huset, sina morföräldrar och berättade vad hennes mormor ofta berättat för henne om OS-dagen för drygt hundra år sen.

– Mormor höll kontakt med Kanakuri i alla år och brevväxlade och skickade julkort. Hon pratade alltid varmt om honom och vi fick ett stort leende när han kom och hälsade på.

55 år efter maratonloppet bjöds Shiso Kanakuri in för att symboliskt springa över mållinjen. I samband med loppet besökte han då Eugene och Marias son Bengt och hans fru Elfe hemma i villan i Tureberg, samma villa som han besökt ett halvt sekel tidigare.

På museet i Tamana hänger en bild på Eugene Petrés son Bengt och Shiso Kanakuri från besöket på 60-talet. Foto: Tatjana Petré.

– Han har hela tiden funnits med i vår familjs historia. Relationen med hans familj och hemstad ligger oss varmt om hjärtat.

2012 avtäcktes en minnesplakett över Shiso Kanakuris avhopp i Sollentuna och då var hans barnbarns barn och representanter för japanska ambassaden på plats. Därefter har familje Petré haft kontakt med släktingarna.

Hittade familjebilder på japansk museum

2013 reste de till Japan för att besöka Kanakuris hemstad Tamana i Kumamoto i södra Japan.

– Vi blev mottagna som ett stadsbesök, vår familj är kända i bygden. Det finns ett Kanakuri-museum och där har de flera bilder på vår familj. Tydligen hade min morfars far och mor gjort ett väldigt starkt intryck på honom.

Även om incidenten i OS 1912 inte är så omtalad i Japan är Shiso Kanakuri ett välkänt namn eftersom han ses som fadern för den modern sporten i Japan och framförallt stafettlöpning.

Familjen Petré hos borgmästaren i Tanama med Kanakuris löparskor. Foto: Privat.

– Det var en fantastisk upplevelse att få komma över det och uppleva hur den här historien hänger kvar. Och Kanakuri har inspirerat oss att springa. Min bror var över och sprang Tokyo maraton 2013.

Vad kan man ta med sig av den här historien?

– Att något så enkelt som att ta hand om en människa kan ge avtryck så här långt efteråt är helt klart anmärkningsvärt. För min morfars far och säkert för många andra var det helt självklart att ta hand om en man som sprungit maraton och var slut. Men att den lilla bullen och saften kan påverka två familjer så här långt efteråt är fantastiskt.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Smittade elever var i skolan – nu stängs högstadiet i en vecka

Nyheter Utbildningsnämndens ordförande tog beslutet på söndagen Högstadiet på Helenelundsskolan går över till fjärrundervisning från och med i dag måndag och fram till och med fredag den 4 december. Utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M) tog...måndag 30/11 1:20

Ett steg närmare nytt utegym efter promenad i Tegelhagen

Nyheter Brett stöd för nytt utegym i södra Sollentuna I förra veckan sågs intresserade invånare och ett gäng politiker i Tegelhagen för att kika på några olika platser som skulle kunna funka för ett nytt utegym. Och redan nu har Katti Bauer,...söndag 29/11 10:23

Flicka knivhögg sin faster efter bråk om pannkakor

Nyheter Fastern fick fly in till granne där hon ringde polisen En tonårsflicka har dömts för misshandel och olaga hot efter att hon hotat, bitit och knivhuggit sin faster i armen.lördag 28/11 8:15